Έντυπη Έκδοση

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ντρέπομαι για τις φυλακές»

Παναγής Γιαννάκης: «Οι συνθήκες κράτησης δεν εξασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Ντράπηκα κ. υπουργέ για την Ελληνική Πολιτεία και για καθένα μας χωριστά». Σ' αυτή τη φράση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης συνοψίζει τις «αλγεινότατες εντυπώσεις» που αποκόμισε κατά την αυτοψία του στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών και στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν βλέπουν ήλιο». Στη φωτογραφία, αυτοί οι δύσμοιροι τουλάχιστον βλέπουν λίγο φως Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: «Οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν βλέπουν ήλιο». Στη φωτογραφία, αυτοί οι δύσμοιροι τουλάχιστον βλέπουν λίγο φως Στο έγγραφό του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπο Αθανασίου, ο κ. Γιαννάκης περιγράφει την άθλια εικόνα του σωφρονιστικού συστήματος και γι' άλλη μια φορά επισημαίνει τον κίνδυνο ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης.

Αρχικά σημειώνει ότι αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, για τον ίδιο, οι υποδομές και οι προδιαγραφές του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας· «ευρύχωρο, μοντέρνο, ασφαλέστατο» χαρακτηρίζει το σωφρονιστικό κατάστημα, που αποτελεί μία απ' τις πέντε καινούργιες φυλακές της χώρας.

«Περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, διοικητήριο και πέντε πτέρυγες κράτησης, χωρητικότητας 120 ατόμων η κάθε μία, πλην όμως οι κρατούμενοι είναι περισσότεροι, γιατί ο διευθυντής αναγκάζεται να δέχεται υπεράριθμους. Απ' τις πέντε πτέρυγες λειτουργούν οι τρεις και στις αντίστοιχες φυλακές των Χανίων μόνον οι δύο, δηλαδή 600 θέσεις κρατουμένων μπορούν να πληρωθούν άνετα και άμεσα, εάν η πολιτεία στέρξει να διορίσει μικρό σχετικά αριθμό σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, γιατί αυτός είναι ο αποκλειστικός λόγος της μη λειτουργίας τους.

»Κατ' εμέ είναι αδιανόητο, όπως και σε προηγούμενη αναφορά μου έχω επισημάνει, να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης για τη μη πρόσληψη προσωπικού, γεγονός που θα έλυνε το πρόβλημα, και αντ' αυτού η πολιτεία, νομοθετώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, με πρόσφατο το νόμο 4198/11-10-2013, να εφευρίσκει τρόπους "αποσυμφόρησης" των φυλακών».

«Οσον αφορά την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, εκεί, κ. υπουργέ, η κατάσταση είναι θλιβερή και επιεικώς απαράδεκτη. Οι συνθήκες κράτησης, μη συνάδουσες προς το νομικό πολιτισμό και τις πολιτισμικές μας αρχές, δεν εξασφαλίζουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης» αναφέρει ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι «οι κρατούμενοι συνωστίζονται, 15 και 20 άτομα, σε θαλάμους 9 κλινών, χωρίς καμία διάκριση σε ανήλικους και ενήλικους, υπόδικους και κατάδικους, τοξικομανείς, δράστες οικονομικών εγκλημάτων και αδικημάτων με ιδιαίτερη ποινική απαξία».

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τους χώρους κράτησης αλλοδαπών και όλα τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνται καθημερινά γύρω στα 350 άτομα, κατά μέσον όρο. Η κράτηση μπορεί να φτάσει και τους 9 μήνες, αναφέρει ο κ. Γιαννάκης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτός των άλλων, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

«Το απάνθρωπο και παντελώς απαράδεκτο όμως είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, επειδή τα καταστήματα κράτησης δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, επί πέντε και έξι μήνες δεν προαυλίζονται, που σημαίνει ότι καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν βλέπουν ήλιο» σημειώνει.

Μαζί με το παραπάνω έγγραφο συνυποβλήθηκαν 56 αναφορές προερχόμενες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, που έχει ζητήσει επανειλημμένως αποσυμφόρηση των κρατητηρίων· 31 αιτήσεις κρατουμένων, που ζητούν μεταγωγές· οι αναφορές του διευθυντή του γενικού καταστήματος κράτησης Κ. Μακεδονίας, της Ενωσης Υπαλλήλων του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος· του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων και της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης· η αναφορά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, με την οποία υποβλήθηκαν οι αιτήσεις 19 κρατουμένων που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

7 σχόλια

1 Ο/Η GEORGE έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ημεγαλη φυλακη ειναι εξω απο τις καγγελοπορτες των φυλακων
2 Ο/Η ανδρεας έγραψε: (πριν 7 έτη)
μπραβο στον κυριο γιαννακη για το θαρος να τα πει ωπος ειναι βεβαια δεν περημενουμε να βρει ανταποκριση απο πολιτηκους σαν τους κτριους που εχουμε 1 που θα το διαβαση και 1 στο καλαθη
3 Ο/Η Alex έγραψε: (πριν 7 έτη)
Η μεγαλύτερη ντροπή όλων των Νεοελλήνων και δη φανατικών. Που είναι η ανθρωπιά και η δικαιοσύνη και όλες οι αρετές που πρέπει να είχαμε ως Έλληνες μόνο και μόνο η κατάσταση που ζούνε όλοι οι φυλακισμένοι αντιπροσωπεύει την κατάσταση που έχουμε φτάσει ως χώρα. Μπράβο σ' όλους τους υπεύθυνους και στους πολιτικούς και μπράβο ακόμα και την εκκλησία που απουσιάζει από την συμπαράσταση προς αυτούς που έχουνε ανάγκη.
όλοι τους απλά στις εθνικές γιορτές στριμώχνονται δίπλα στην σημαία για να τους βλέπει ο κόσμος.
να τους χαιρόμαστε. Αλλά η ζωή έχει 2 μεγάλες πόρτες και κανένας δεν ξέρει πότε θα τις διαβεί: Του νοσοκομείου και της φυλακής
4 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 7 έτη)
Απο οτι φαινεται ο Εισαγγελεας αντιμετωπισε την πραγματικοτητα των φυλακων.Μια πραγματικοτητα που πολλοι απο τους χαρτογιακαδες του υπουργειου ουτε την φανταζονρται.Μια κοινωνια δειχνει το επιπεδο της απο το συστημα του σωφρονιστικου συστηματος της.Εδω βεβαια κλεινουν νοσοκομεια ,με τις φυλακες θα ασχολουμαστε.....Δυστυχως αυτη ειναι η κατασταση στην οποια μας εφεραν οι ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ μας.Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
5 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Στην υγεία βασιλεύουν τα ράντζα, η αναμονή και τα φακελάκια. Στα σχολεία βασιλεύει το φροντιστήριο. Οι δρόμοι είναι μέσα στη λακούβα. Τα σκουπίδια όταν δεν είναι στους δρόμους στοιβάζονται σε παράνομες χωματερές. Οι φυλακές είναι κολαστήρια λόγω υπερπληθυσμού και όχι μόνο.....Κάτι που να λειτουργεί υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Και πριν και μετά τη κρίση το ίδιο χάλι.
6 Ο/Η Rafael έγραψε: (πριν 7 έτη)
Διαπράττουν έγκλημα.Αν κάποτε πέσει η δικομματική κυβέρνηση τότε όλοι οι δικαστικοί-εισαγγελείς θα πρεπεί να δικαστούν για συνέργεια σε εγκλήματα κατά του έθνους.Αν είναι δυνατόν στην ελλάδα του 2013 να υπάρχουν κρατούμενοι που να εχουν να δουν φως κοντα ενα χρονο.Ουτε οι τριτοκοσμικες χωρες δεν εχουν τετοια χαλια !!!
7 Ο/Η Ελένη.Κ έγραψε: (πριν 7 έτη)
Έχω αναρρωτηθεί πολλές φορές ευρισκόμενη στα δικαστήρια της χώρας (τουλάχιστον 3-4) ως μάρτυρας ή απλώς παρατηρητής ότι και εκεί όλη η κτιριακή υποδομή και οι εγκαταστάσεις θυμίζουν δεκαετία'50 (και ελληνικές ταινίες με δικαστήρια.Δε μου φαίνεται περίεργο εφόσον όλο το σύστημα της δικαιοσύνης νοσεί ,να είναι και οι φυλακές το ίδιο.Και η δικαστική εξουσία με νόμους άλλων εποχών ,στέλνει ανενδοίαστα ανθρώπους και τους στοιβάζει.Και μη μου πείτε ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα με την λογική του κοινού νού που έχουμε όλοι.Όχι πιστεύω.Έίναι ΌΛΟ το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης,διαταραγμένο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 7

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Θεσσαλονίκη
Κέντρα Κράτησης
Κέντρα υποδοχής μεταναστών
Καταθέσεις & Μαρτυρίες
Δικαιοσύνη
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα