Ηλεκτρονική Έκδοση

Ειρηνευτική συμφωνία ανταρτών-κυβέρνησης στο Κονγκό

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και οι αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23) θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία τη Δευτέρα στην Καμπάλα της Ουγκάντας, παρουσία εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης και του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο Οφουόνο Οπόντο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγκάντας που είχε μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός.

JUNIOR D. KANNAH / AFP JUNIOR D. KANNAH / AFP Με τη συμφωνία αυτή θα διευθετηθεί το τι θα γίνει με τους πρώην αντάρτες, ιδίως αυτούς που έχουν καταφύγει στην Ουγκάντα, μεταξύ των οποίων είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης του Μ23, ο Σουλτάνι Μακένγκα. "Σε κάποιους από αυτούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, άλλοι θέλουν να επανενταχθούν στο στρατό (της ΛΔ του Κονγκό) και μερικοί θέλουν απλώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους", διευκρίνισε ο Οπόντο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ του Κονγκό Ρειμόν Τσιμπαντά επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την Δευτέρα και σημείωσε ότι θεωρείται πολύ σημαντική γιατί θα επιτρέψει σε όσους αντάρτες το επιθυμούν να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, ενώ ταυτόχρονα "θα επιλύσει και άλλα προβλήματα".

Μέχρι σήμερα η Κινσάσα αρνείται να χορηγήσει αμνηστία σε περίπου 80 ηγετικά στελέχη του Μ23 που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, όμως σχεδιάζει να δώσει αμνηστία σε όλους τους υπόλοιπους, εφόσον δεσμευτούν ότι δεν θα ξαναπάρουν τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης. Θα διευθετηθεί επίσης το αίτημα του Μ23 για απελευθέρωση των κρατουμένων μελών του καθώς και η κοινωνική επανένταξη των πρώην ανταρτών.

Σύμφωνα με την Ουγκάντα, εκτός από τον Μακένγκα, περίπου 1.500 αντάρτες πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες. Ο Οπόντο είπε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να παραδώσει τα μέλη του Μ23 σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, ούτε και να τα κρατήσει αιχμάλωτα. Οι αντάρτες προς το παρόν φιλοξενούνται στα γραφεία της Υπηρεσίας Προστασίας Αγρίων Ζώων στο Ρουγκουερέρο, στην επαρχία Κοσόρο, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ουγκάντα, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα και τη ΛΔ του Κονγκό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουγκάντας, συνταγματάρχης Πάντι Ανκούντα, διευκρίνισε ότι οι πρώην αντάρτες και νυν πρόσφυγες δεν είναι "κρατούμενοι", τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει κανέναν στην Κινσάσα πριν υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Σημείωσε ότι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα παραδοθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία θα κρίνει αν δικαιούνται το καθεστώς αυτό.

Ο πρόεδρος του Μ23 Μπερτράν Μπισίμουα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι, τόνισε ότι οι αντάρτες εναποθέτουν τη μοίρα τους στα χέρια του γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία "αποστρατείας και επανένταξης" στη ΛΔ του Κονγκό.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουγκάντα
Κονγκό