Ηλεκτρονική Έκδοση

Γυναίκα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τοποθέτησε μία γυναίκα στη θέση του εκπρόσωπου Τύπου. Η 23χρονη Ίσρα Αλμονταλάλ είναι διαζευγμένη μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού και δεν έχει ρίζες στο κίνημα της Χαμάς.

Η φωτογραφία της Ίσρα από το λογαριασμό της στο twitter https://twitter.com/isra_jourisra Η φωτογραφία της Ίσρα από το λογαριασμό της στο twitter https://twitter.com/isra_jourisra Η Ίσρα μιλάει άψογα την αγγλική γλώσσα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γάζα και κατά την εφηβεία της έζησε για πέντε χρόνια στη Βρετανία. Επιστρέφοντας σπούδασε δημοσιογραφία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως τηλεοπτική ρεπόρτερ για ένα τοπικό και για ένα αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι.

Η νεαρή γυναίκα κατέλαβε μια θέση την οποία συνήθως καλύπτουν αυστηρές αντρικές παρουσίες που απηχούν τη σκληρή αντιπαράθεση της Χαμάς με το Ισραήλ. Θα είναι υπεύθυνη για τις επικοινωνίες της κυβέρνησης της Γάζας με τα διεθνή ΜΜΕ.

“Ανυπομονούμε να ξεδιπλώσουμε μια διαφορετική και μοναδική γλώσσα” λέει η Αλμονταλάλ την πρώτη εβδομάδα στη νέα της θέση. “Θα παρουσιάζουμε τα ζητήματα πιο ανθρώπινα” προσθέτει.

Η αλλαγή στην πολιτική της Χαμάς ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν τέθηκε νέος επικεφαλής στο τμήμα επικοινωνίας της κυβέρνησης, ο Ιχάμπ Γκουσέιν. Προσέλαβε νεώτερους σε ηλικία συνεργάτες, λάνσαρε μια νέα επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα, άρχισε την ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οργάνωσε σεμινάρια.

Ο Γκουσέιν δήλωσε ότι προσέλαβε την Αλμονταλάλ σε μια προσπάθεια “μεγαλύτερου ανοίγματος προς τη Δύση”. Σημείωσε ότι δεκάδες γυναίκες ήταν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση, προσθέτοντας ότι “οι γυναίκες είναι συμμέτοχοι στην κοινωνία μας”.

Στο γραφείο της Ίσρα δεν φιγουράρει η φωτογραφία του πρωθυπουργού της Γάζας Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ δίπλα στο Κοράνι υπάρχει ένα βιβλίο αμερικάνικης ιστορίας.

Ο διορισμός της θεωρείται το τελευταίο βήμα της Χαμάς να βελτιώσει την εικόνα της. Από τη στιγμή που η οργάνωση ανέλαβε την εξουσία το 2007, έχει προσπαθήσει προσεκτικά να εφαρμόσει τη δική της συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ και κατά διαστήματα έχει επιβάλει περιορισμούς στη γυναικεία συμπεριφορά. Ωστόσο δεν έχει εισάγει σαρωτική ισλαμική νομοθεσία, φοβούμενη τις αντιδράσεις, παρά τις επικρίσεις των υπερσυντηρητικών που την κατηγορούν ότι δεν εφαρμόζει αρκετά γοργά τον ισλαμικό νόμο.

Υπό την ηγεσία της Χαμάς, έχει αυξηθεί η πίεση προς τις γυναίκες να καλύπτονται με τα παραδοσιακά ισλαμικό φορέματα και τις μαντίλες. Η κυβέρνηση επίσης απαγόρευσε στις γυναίκες να κάθονται στο πίσω μέρος των μηχανών, αλλά αυτοί οι κανόνες δεν είναι απαράβατοι. Νωρίτερα φέτος η Χαμάς απαγόρευσε τη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών σε μαραθώνιο με τη χορηγία του ΟΗΕ, οδηγώντας στη ματαίωση της διοργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται, να οδηγούν και να κατέχουν δημόσια αξιώματα, με μία γυναίκα υπουργό και έξι αναπληρώτριες υπουργούς να υπηρετούν στην κυβέρνηση της Χαμάς. Περίπου το 20% των δημοσίων υπαλλήλων είναι επίσης γυναίκες.

Η Ίσρα βεβαιώνει ότι οι γυναίκες στη Γάζα βρίσκουν το δρόμο τους στην πολιτική, την ιατρική, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. “Κάθε μέρα, ο βηματισμός της γυναίκας προοδεύει στην κοινωνία” λέει.

Η Αλμονταλάλ διαφοροποιείται ελαφρώς από πολλούς εκπροσώπους Τύπου της Χαμάς. Αναφέρεται στο “Ισραήλ” αντί για τη “Σιωνιστική οντότητα”. Επίσης δεν θεωρεί εαυτόν πιστό οπαδό της Χαμάς, λέγοντας ότι θα ήταν το ίδιο πρόθυμη να εργαστεί ως εκπρόσωπος για την αντίπαλη παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο πιστεύει -ευθυγραμμιζόμενη με τη θέση της Χαμάς- ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ελέγχουν το σύνολο της ιστορικής Παλαιστίνης, ή της γης ανάμεσα στη Μεσόγειο και τον Ιορδάνη ποταμό, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Ισραήλ.

“Δεν είμαι Χαμάς. Είμαι μία Παλαιστίνια αγωνίστρια που αγαπά τη χώρα της” λέει η Αλμονταλάλ. Όταν ζητείται η γνώμη της για το ιστορικό των επιθέσεων αυτοκτονίας της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών, δεν απαντά ευθέως, αλλά υποστηρίζει ότι η άδικη μιντιακή κάλυψη ευθύνεται για την κακή φήμη της Χαμάς. “Αυτό οφείλεται στα ισραηλινά ΜΜΕ, που είναι έξυπνα ΜΜΕ. Αλλάζουν την αλήθεια και δείχνουν την αντίστροφη εικόνα για την Παλαιστίνη και τους Παλαιστινίους” υποστηρίζει.

Αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια δύσκολη περίοδο για το κίνημα. Η Χαμάς έχασε έναν σύμμαχο κλειδί με την ανατροπή από το στρατό της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη γειτονική Αίγυπτο. “Ξέρω ότι είναι μεγάλη ευθύνη και δεν είναι εύκολο να μιλάς εκ μέρους της κυβέρνησης σε φυσιολογικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε ακραίες” λέει η Ίσρα.

Πηγή: Fox News

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Παλαιστινιακά Εδάφη
Λωρίδα της Γάζας