Ηλεκτρονική Έκδοση

Διάλογο κυβέρνησης-παραγωγικών φορέων ζητά η ΕΣΕΕ

Την πρότασή της προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κοινό διάλογο με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τη ΓΣΕΕ με συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης και με υπεύθυνες προτάσεις επαναλαμβάνει η ΕΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «ελέω τρόικας, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων απαξιώνεται συνεχώς και ο κοινωνικός διάλογος αγνοείται παντελώς».

Μετά την την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή και ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και διακυβέρνησης. Σκοπός είναι, όπως αναφέρεται, να προσδιοριστεί ένα κοινό όραμα ως προς τις συνέπειες που θα έχει η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση στον κοινωνικό διάλογο σε επίπεδο κρατών-μελών, αλλά και στην ΕΕ, με στόχο την ανάπτυξη πιθανών προτάσεων στα αντίστοιχα επίπεδα.
 
Οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, θέλουν να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για την προώθηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Κομισιόν, θα προτείνουν τους επόμενους μήνες, μέτρα και έναν οδηγό με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων της «κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του κοινωνικού διαλόγου».
Το πεδίο διαβούλευσης που οδηγεί ουσιαστικά στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση αντικατοπτρίζεται στις «δέκα αρχές» που συγκεκριμένα διατυπώθηκαν ως ακολούθως:
1. Διμερής ή τριμερής Κοινωνικός Διάλογος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μοντέλου.
2. Συμβούλιο για την Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Υποθέσεις Καταναλωτών (EPSCO) /Επιτροπή Απασχόλησης.
3. Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
4. Μακρο-οικονομικός διάλογος και διαδικασία οικονομικής εξισορρόπησης.
5. Δείκτες Αγοράς Εργασίας και αξιολόγηση συγκριτικών επιδόσεων.
6. Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία.
7. Προγράμματα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων με κατεύθυνση τους στόχους της Ευρώπης 2020.
8. Ειδικές Συστάσεις ανά χώρα με σεβασμό στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική αυτονομία.
9. Διατήρηση των υφιστάμενων δομών/μηχανισμών με εσωτερικές βελτιώσεις.
10. Διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων με κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο και με Κομισιόν/ΕΕ/Ευρωκοινοβούλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)