Έντυπη Έκδοση

Σε απεργία πείνας ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων

Ο τυφώνας «Χαϊγιάν» συνδέεται με την κλιματική αλλαγή «φωνάζει» ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων Νάντερεβ Γεμπ Σάνο από τη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.

Ο Νάντερεβ Γεμπ Σάνο ξέσπασε χθες σε κλάματα όταν πήρε το λόγο για να ανακοινώσει ότι ξεκινά απεργία πείνας έως ότου ληφθεί μια απόφαση ουσιαστική.

«Αυτό που περνάει η χώρα μου αυτή τη στιγμή είναι σκέτη τρέλα. Μπορούμε να το διορθώσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα. Εδώ και τώρα» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η ένταση του τυφώνα ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

«Η υπερθέρμανση της Γης δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει τους ωκεανούς. Η ενέργεια που συγκεντρώνεται στα νερά των Φιλιππίνων θα αυξήσει την ένταση των τυφώνων και οι καταστροφικές καταιγίδες που τώρα βλέπουμε ως νέα... μόδα, σε λίγο θα αποτελούν τον κανόνα», γράφει σε χθεσινό άρθρο του στον «Guardian».

Την άποψη του κ. Σάνο συμμερίζεται εν μέρει και ομάδα επιστημόνων που παρίστανται επίσης στη διάσκεψη στη Βαρσοβία.

«Η ένταση των τροπικών τυφώνων έχει δύο παραμέτρους: τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών και τη διαφορά στην ένταση του ανέμου ανάμεσα στα χαμηλά και τα υψηλά επίπεδα της τροπόσφαιρας», εξηγεί ο Μανουέλ ντε Κάστρο, μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του ΟΗΕ που συνέταξαν την τελευταία έκθεση για το κλίμα. Ο Λα Μάντσα υποστηρίζει ακόμη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού παρατηρείται συγκέντρωση αερολυμάτων που εκπέμπονται από το νότο της Ασίας (πιθανόν την Κίνα) και συνδέονται με την εξασθένηση των υψηλών ανέμων, αλλά διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για ενδείξεις.

ΠΗΓΕΣ: DAILY TELEGRAPH, GUARDIAN, EL PAIS

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Φιλιππίνες