Έντυπη Έκδοση

UNICEF: Διπλασιάστηκε η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας στερεί βασικά υλικά αγαθά σε περισσότερα από 322.000 παιδιά. Μέσα σε μία χρονιά (2010 - 2011) η αύξηση του αριθμού των μικρών παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, διπλασιάστηκε, ενώ αυξάνεται συνεχώς η εγκληματικότητα των ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

Βραβευμένα έργα ζωγραφικής και λογοτεχνικά παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού Βραβευμένα έργα ζωγραφικής και λογοτεχνικά παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα», 2012 και '13, που πραγματοποίησε η UNICEF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και όπου διαφαίνεται ότι η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Προτρέπουν μάλιστα τη χώρα όχι μόνο να διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές, αλλά να τις επεκτείνει.

Σύμφωνα με την έκθεση:

* Ο δείκτης «φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός» ανέβηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 9,1%.

* Το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που δήλωνε αδυναμία για τη διατροφή ανέρχεται σε 44,3% το 2011, από 21,6% που ήταν το '10.

* Το 16,4% των ανηλίκων διαβιώνει σε νοικοκυριά με «σοβαρή υλική στέρηση», ποσοστό που αντιστοιχεί σε 322.000 παιδιά. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 89.000 άτομα, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 38,2%. Η αντίστοιχη αύξηση μεταξύ της ίδια χρονιάς (2010 και 2011) για την ηλικιακή ομάδα 6 έως 11 φθάνει το 46,7%.

* Για τη σχολική διαρροή, οι εκτιμήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αναφέρουν ενδεικτικά ότι 70% των μαθητών που διακόπτουν την εκπαίδευση εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 100.000.

* Οι επιδόσεις των μαθητών στην εκπαίδευση: Σύμφωνα με το πρόγραμμα αξιολόγησης του ΟΑΣΑ, η Ελλάδα επιτυγχάνει αποτελέσματα κάτω του μέσου όρου του ΟΑΣΑ.

* Τα παιδιά στη χώρα μας ζουν σε όλο και πιο βίαιο περιβάλλον. Από το 2008 μέχρι το 2010 η εγκληματικότητα στη χώρα αυξήθηκε πάνω από 40%, ενώ το 2011 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση. Ο σχολικός εκφοβισμός αυξήθηκε κατά 74% από το 2002 μέχρι το '10. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και η εγκληματικότητα ανηλίκων.

Εκατομμύρια παιδιά ενηλικιώθηκαν με τα δικαιώματά τους να προστατεύονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αναγνωρίζονται σε 193 χώρες. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχε σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, από 12 εκατ. το 1990, σε 6,6 εκατ. το 2012. Το ίδιο περιορίσθηκε και ο αριθμός των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.

Σήμερα όμως, μετά την πρόοδο και την αναγνώριση στα δικαιώματα των παιδιών, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν και αποδεικνύονται άλυτα: εκατ. παιδιά υποσιτίζονται, εκατ. γεννήσεις παιδιών δεν καταγράφονται, συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση και εμπορία παιδιών, εκατ. παιδιά εξακολουθούν να μην φοιτούν σε σχολεία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Σοφια έγραψε: (πριν 4 έτη)
Ε, γιατί όχι;
Διάλυση του κοινωνικού κράτους σημαίνει φτωχός λαός. Πια δικαιώματα του παιδιού; Εδώ ξεπουλάνε κι αυτά που έχουν σήμερα οι άνθρωποι (π.χ. το δικαίωμα στη ζωή). Το μέλλον προμηνύεται μαύρο, όχι γιατί το λένε κάποιοι λίγοι, "κακοί", αντιεθνικιστές και λοιπές παπάρες, αλλά γιατί όλοι νομίζουμε πως θα σωθούμε μόνο αν αλλάξουμε τον βασιλιά και βάλουμε τον εαυτό μας...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φτώχεια
Εκθέσεις
UNICEF
Παιδί
Ερευνες & μελέτες