Έντυπη Έκδοση

1,46 δισ. για τον πολιτισμό

Εγκρίθηκε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης για την επόμενη 7ετία

Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης του πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· τιτλοφορείται «Δημιουργική Ευρώπη», εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα δώσει μεγαλύτερη στήριξη στους εξής τομείς: κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική, λογοτεχνία, παραστατικές τέχνες, πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Με προϋπολογισμό 1,46 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία -9% μεγαλύτερο από τα τρέχοντα επίπεδα-, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 250.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού, 2.000 κινηματογραφικές αίθουσες (με την προϋπόθεση ότι το 50% τουλάχιστον των ταινιών που προβάλλουν είναι ευρωπαϊκές), 800 ταινίες και 4.500 μεταφράσεις βιβλίων. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους έως και 750 εκατ. ευρώ.

Στόχος, όπως είπε η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου (αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας), είναι η τόνωση του πολιτισμού αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αξιοποιεί την πείρα των προγραμμάτων «Πολιτισμός» και «MEDIA», που στήριξαν τον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» για την υποστήριξη των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων τομέων, καθώς και ένα υποπρόγραμμα «MEDIA», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση στον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα.

Υποστήριξη από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα λάβουν, επίσης, οι «ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες», το «σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι «ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς» και τα πέντε ευρωπαϊκά βραβεία (το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. «Europa Nostra», το βραβείο της Ε.Ε. για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το βραβείο της Ε.Ε. για τη λογοτεχνία, τα ευρωπαϊκά βραβεία «Border Breakers» και το βραβείο της Ε.Ε. «MEDIA»).

Το πρόγραμμα θα διαθέσει το 56% τουλάχιστον του προϋπολογισμού του στο υποπρόγραμμα «MEDIA» και το 31% τουλάχιστον στο υποπρόγραμμα «Πολιτισμός». Τα ποσοστά αυτά ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές στη χρηματοδότηση την οποία λαμβάνουν οι δύο αυτοί τομείς σήμερα.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα λάβει την τελική έγκριση του Συμβουλίου (28 κράτη-μέλη) εντός των επόμενων εβδομάδων και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Λογοτεχνία
Χρηματοδότηση
Τέχνη/Πολιτισμός
Κινηματογράφος
Παραστάσεις