Έντυπη Έκδοση

Χαριστική βολή σε Ασφάλιση και Υγεία: 49,4 δισ. ευρώ

Κοινωνική ασφάλιση και υγεία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής που απαιτεί για το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός. Το μαχαίρι που βάζει η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τις δαπάνες ασφάλισης και υγείας συνολικά 2,29 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για συνολική μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, από 52,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2013, δηλαδή μειωμένες κατά περίπου 6%.

Εστω και αν ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τις τελικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει το 2014, αποκαλύπτει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από την «τρύπα» 680 εκατ. ευρώ που προκύπτει στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς και τη μη εφαρμογή των δύο συμφωνηθέντων μέτρων με την τρόικα που προέβλεπαν:

* Πρόσθετες περικοπές 336.000.000 ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων μέσω ενός νέου μισθολογίου και

* Αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ κατά 600.000.000 ευρώ μέσω της επιβολής εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα καλυφθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο, σύμφωνα με «συγκρατημένες εκτιμήσεις», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος παράγοντας, θα φέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται όπως είπε τελικά η τρόικα να πειστεί για τον ελληνικό στόχο που προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ.

Περικοπές 2,2 δισ.

Αναλυτικά, οι περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ από ασφάλιση και υγεία θα προέλθουν από τη μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 1,43 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά 326 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και κατά 520 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

Στο μέτωπο των μισθών προβλέπονται νέες περικοπές ύψους 280 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, μείωση προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών, περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις, μείωση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, αύξηση των συνταξιοδοτήσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και το 2014.

Ωστόσο, η αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο ανεβάζει το κονδύλι για το 2014 κατά 262 εκατ. ευρώ ή 4,5%.

Μειωμένο για το 2014 κατά 69 εκατ. ευρώ ή 9,2% θα είναι και το κονδύλι για τις πρόσθετες παροχές, καθώς περικόπτονται η συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια, στην υπερωριακή εργασία, αλλά και η καταβολή πρόσθετων παροχών.

Περικοπές προβλέπονται και για τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν 443 εκατ. ευρώ ή 18,7% σε σχέση με το 2013. Οι δαπάνες στις οποίες μπαίνει μαχαίρι είναι:

**Μετακινήσεις προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας σε εσωτερικό και εξωτερικό,

**μισθώματα κτηρίων,

**προμήθειες εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών,

**τηλεπικοινωνίες και έξοδα ταχυδρομείου, εξορθολογισμός του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και κοινόχρηστα, προμήθεια ανταλλακτικών και ειδών συντήρησης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΟΠΥΥ
Κρατικός προϋπολογισμός
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υγεία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
49,6 δισ. ζητούν από τα φορο-υποζύγια