Έντυπη Έκδοση

Αξιοποίηση στρατιωτικών εργοστασίων με... λουκέτα

Εν μέσω κρίσης, η προγραμματισμένη και περιορισμένη κατάργηση στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο περί «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οσο κι αν η λεγόμενη «νέα δομή δυνάμεων» απέχει κατά πολύ από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τα ακίνητα που θα απελευθερωθούν βαίνουν προς «αξιοποίηση» χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος και ο φορέας που θα τα αναλάβει.

Κατά τα λοιπά, επαναδιατυπώνονται εν εξελίξει αλλαγές που αφορούν σε μηχανογράφηση στρατιωτικών λογιστηρίων με διπλογραφικό σύστημα, σταδιακή προσαρμογή στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης για προμήθειες μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ενοποίηση ταμείων διαχείρισης ακίνητης περιουσίας των τριών κλάδων.

Διατυπώνονται ευχολόγια περί αύξησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις στρατιωτικές προμήθειες, όταν το κονδύλι για εξοπλισμούς περιορίζεται σε 583 εκατ. ευρώ (από 650 εκατ. ευρώ το 2013).

Εκχώρηση

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η επέκταση της εκχώρησης οικονομικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, ενώ την ίδια ώρα διατυπώνεται η ανάγκη για την κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού εύρους των απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων «με ίδια μέσα, μέσω αξιοποίησης στρατιωτικών εργοστασίων».

Κατά 120 εκατ. ευρώ είναι μειωμένες οι δαπάνες (3,124 δισ. ευρώ από 3,310 δισ. ευρώ το 2013). Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών, με την επισήμανση πως δεν περιλαμβάνεται η περικοπή των 336 εκατ. ευρώ που αναφερόταν στο Μεσοπρόθεσμο (2013-2016).

Ας σημειωθεί ότι στις ΔΕΚΟ δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο σε ό,τι αφορά στα ΕΑΣ, θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι» στις συνομιλίες με την τρόικα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενοπλες δυνάμεις
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Κρατικές αμυντικές βιομηχανίες
Κρατικός προϋπολογισμός