Έντυπη Έκδοση

Στο σκαμνί 14 για διατάραξη «χρυσής» ειρήνης

Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου δικάζονται από χθες 14 κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής για επεισόδιο με αστυνομικούς που έγινε, τον Οκτώβριο 2012, κατά τη διάρκεια αντιμεταλλευτικής πορείας, στο δάσος Κακάβου, προς τις Σκουριές.

Παρά το αρχικό αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης, το δικαστήριο ολοκλήρωσε τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία και διέκοψε, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, ζητώντας να κληθούν τρεις αστυνομικοί-μάρτυρες κατηγορίας που δεν προσήλθαν να καταθέσουν.

Προηγουμένως εξέτασε τους 8 από τους συνολικά 11 μάρτυρες για την πρόοδο της συνεδρίασης που προσδιορίστηκε να συνεχιστεί στις 5 Δεκεμβρίου. Οι 14 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής κατηγορούνται για τα αδικήματα της στάσης, της αντίστασης και της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ ο ένας απ' αυτούς διώκεται για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, καθώς φέρεται να πέταξε αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Το επεισόδιο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τις ρίψεις δακρυγόνων έγινε τον Οκτώβριο 2012, κατά τη διάρκεια αντιμεταλλευτικής πορείας από κατοίκους της περιοχής, στο δάσος Κακάβου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, τρεις μέρες πριν από τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», στις Σκουριές.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου κατά τη διάρκεια της δίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορουμένους. «Μαζί τους δικαζόμαστε όλοι. Ολοι όσοι ήμασταν στις Σκουριές εκείνη τη μέρα. Ολοι όσοι διαδηλώνουμε, διαμαρτυρόμαστε, διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή» ανέφερε το «Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Στις 21 Οκτωβρίου 2012, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι περπάτησαν 8 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος του Κακάβου, σε μια πορεία-φόρο τιμής στο βουνό που του 'λαχε να γίνεται βορά των χρυσοθηρών. Την ανατριχιαστική σιωπή και την αρμονία της φύσης κατέστρεψε η στρατιά πάνοπλων αστυνομικών, που δεν αρκέστηκαν στην παραφωνία της παρουσίας τους μέσα στο δάσος. Εξαπέλυσαν απίστευτης βίας επίθεση στους διαδηλωτές, με ανθρωποκυνηγητό χιλιομέτρων, ξυλοδαρμούς, δακρυγόνα, χημικά, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και κόκαλα ανθρώπων» υποστηρίζουν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εξόρυξη χρυσου
Σκουριές
Δικαιοσύνη
Ελληνικός Χρυσός
Θεσσαλονίκη
Περιβάλλον & οικολογία