Έντυπη Έκδοση

Συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου για να «βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο»

Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ.

 Οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται μόνο από τους διαπραγματευτές Αντρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές που έχουν προκύψει σε σχέση με τη συμφωνία για σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο θα περιγράφεται η βάση λύσης του Κυπριακού.

Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώς σήμερα μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και την εμπλοκή του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δεν μπόρεσαν να αποδώσουν, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να αποφύγει αναφορές σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιγράφουν τη μορφή του κράτους μετά τη λύση του Κυπριακού. Δηλαδή ότι θα πρόκειται για ένα κράτος, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία.

Κυριαρχία

Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως τα δύο κρατίδια θα πρέπει να έχουν δική τους κυριαρχία, κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά το αντιμετωπίζει ως παγίδα, αφού προϋποθέτει αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην άποψη πως το νέο κράτος θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα προκύψει από ομοσπονδοποίηση «δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατιδίων».

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κυπρίου προέδρου. Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ερογλου, του είχε τηλεφωνήσει για να τον συλλυπηθεί για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη και ο κ. Αναστασιάδης άδραξε την ευκαιρία για να του θέσει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και της ανάγκης να ξεπεραστούν τα προβλήματα ώστε να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Στην τηλεφωνική συνομιλία συμφωνήθηκε να μην υπάρχει εκπρόσωπος του ΟΗΕ ώστε να γίνει μια ελεύθερη συζήτηση. Χθες ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον κ. Ερογλου και του ζήτησε επισήμως τη συνάντηση. Ο κ. Ερογλου απάντησε θετικά και έτσι τη Δευτέρα θα γίνει η επαφή μεταξύ τους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Κύπρος
Κυπριακό