Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ

Λιμενικός Καλλικράτης

Καταργείται η δήλωση απόπλου και κατάπλου μικρών σκαφών

Λιγότερες διευθύνσεις, μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων (τουλάχιστον 500.000 ευρώ ετησίως) και 700 άτομα που «βγαίνουν από το γραφείο και ρίχνονται στη δράση» αποτελούν τις κυρίαρχες συνέπειες του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, το οποίο παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Νέα προσπάθεια ενίσχυσης του Λιμενικού Νέα προσπάθεια ενίσχυσης του Λιμενικού Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι είχε τρεις στόχους όταν ανέλαβε καθήκοντα. Ο πρώτος ήταν η συμφωνία της Cosco με το Λιμένα Πειραιώς, η οποία έχει υπογραφεί και τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Ο δεύτερος ήταν το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ο τρίτος ήταν η αναμόρφωση του οργανισμού του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος.

Οπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, έως σήμερα, το υπουργείο λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και οργανογράμματα. Με το νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ομογενοποιούνται οι λειτουργίες.

Θα υπάρξουν τρεις γενικές γραμματείες, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες. Η γενική γραμματεία του υπουργείου, η γενική γραμματεία λιμένων και η γενική γραμματεία Αιγαίου. Οι κλάδοι από οκτώ θα γίνουν τέσσερις, οι γενικές διευθύνσεις από δύο θα γίνουν τρεις, οι διευθύνσεις από 53 θα γίνουν 30 και τα τμήματα από 181 θα γίνουν 111.

Επιτελικό γραφείο

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το γραφείο του υπουργού, ώστε να γίνει επιτελικό και θα έχει, εκτός των άλλων, απευθείας έλεγχο στην υπηρεσία εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που δεν γίνεται έως τώρα. Θα υπάρχει μόνο μία διεύθυνση για τις άγονες γραμμές, ενώ δημιουργείται τεχνική υπηρεσία, η οποία τώρα δεν υπάρχει.

Για τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του Λ.Σ., τον «λιμενικό Καλλικράτη» όπως τον χαρακτήρισε, «θα αξιοποιηθούν περίπου 700 εργαζόμενοι», με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των επιχειρησιακών στόχων του Λιμενικού. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας και για τους πολίτες και για τα σκάφη, καθώς και η υποχρέωση δήλωσης απόπλου και κατάπλου των μικρών σκαφών αναψυχής στη λιμενική αρχή.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των λιμεναρχείων, ώστε σε κάθε νομό να υπάρχει λιμενάρχης, ωστόσο θα μειωθούν οι λιμενικοί σταθμοί σε 41, από 104 που είναι τώρα. Κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι άλλοι θα καταργηθούν, ενώ θα διπλασιαστούν τα λιμενικά τμήματα και τα λιμενικά φυλάκια.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, που δεν μπορούσε να αγοράσει φάρμακα, καθώς το υπουργείο χρωστούσε και τα φαρμακεία δεν τους διέθεταν φάρμακα. Οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες, που ανέρχονται περίπου στο ποσό των έξι εκατ. ευρώ, «ενταλματοποιήθηκαν» και έτσι λύνεται το πρόβλημα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Υπουργείο Ναυτιλίας
Λιμενικό Σώμα