Έντυπη Έκδοση

Ενα παράσημο για τις ελληνοϊταλικές σχέσεις

Με την ύψιστη διάκριση του Τάγματος της Αρετής της Ιταλικής Δημοκρατίας τίμησε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο τον πρόεδρο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Ιωάννη Τσαμίχα για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο Ιταλός πρέσβης Κλαούντιο Γκλέντζερ (δεξιά) παραδίδει το παράσημο στον πρόεδρο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Ο Ιταλός πρέσβης Κλαούντιο Γκλέντζερ (δεξιά) παραδίδει το παράσημο στον πρόεδρο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου κατά της ύφεσης, της ανεργίας και της υπανάπτυξης στον ευρωπαϊκό Νότο βρίσκεται στη βάση αυτής της βράβευσης.

Σε ειδική τελετή στην ιταλική πρεσβεία, ο πρέσβης Κλαούντιο Γκλέντζερ επέδωσε εκ μέρους του Ιταλού προέδρου Ναπολιτάνο το παράσημο του ιππότη του Τάγματος της Αρετής της Ιταλικής Δημοκρατίας στο δρα Ιωάννη Τσαμίχα.

«Οι δεσμοί Ελλάδας και Ιταλίας είναι δεσμοί μακραίωνοι. Δεσμοί κοινωνικοί, οικονομικοί, δεσμοί κοινής κουλτούρας και αντίληψης των πραγμάτων. Τώρα παρά ποτέ, αυτοί οι δεσμοί του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να σφυρηλατηθούν σε ένα κοινό μέτωπο κατά της ύφεσης, της ανεργίας, της υπανάπτυξης», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου.

«Σήμερα η Ιταλία παρά την ύφεση παραμένει ένας οικονομικός ευρωπαϊκός κολοσσός. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα της κρίσης ενισχύει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Ιταλία σε επίπεδο εισαγωγών αλλά και εξαγωγών», επεσήμανε.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιταλία αναδεικνύεται σε πρώτο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων. Η αξία των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας - Ιταλίας ανέρχεται στα 6 δισ. 721 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε στην ανάγκη συσπείρωσης του ευρωπαϊκού Νότου, που μπορεί να γίνει ο πυλώνας «για να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της Ευρώπης των λαών, του κοινωνικού κράτους, της ζωντανής παράδοσης και κουλτούρας».

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο προωθεί και στηρίζει σειρά πρωτοβουλιών με απώτερο σκοπό οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και των επενδύσεων, που σε μεγάλο βαθμό έχουν εκλείψει λόγω της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει γενικότερα ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι εξαγωγές είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον ευρωπαϊκό Νότο η εξαγωγική δραστηριότητα είναι από τους λίγους οικονομικούς δείκτες με θετικό πρόσιμο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία