Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Κάθε μέρα σαν τελικός

Η Εθνική μας ετοιμάζει βαλίτσες, το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται επί θύραις και η Βραζιλία δηλώνει έτοιμη να το φιλοξενήσει, χωρίς κλυδωνισμούς. Παιχνιδάκι τής φαίνεται η φιέστα του ποδοσφαίρου. Το μεγάλο στοίχημα για τον κοιμώμενο γίγαντα που αποφάσισε να κρατήσει καρπούζια και στις δύο μασχάλες, δεν είναι το Μουντιάλ. Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. «Κάθε μέρα που περνάει ώς το 2016 είναι σαν τελικός», ομολόγησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κάρλος Νουζμάν (φωτ.). «Αν θέλουμε να πετύχουμε, θα πρέπει να δουλέψουμε με την αδρεναλίνη στο κόκκινο και να καταρρίπτουμε ρεκόρ 24 ώρες το 24ωρο». Το κονκλάβιο των «αθανάτων» παρακολουθεί τα έργα με την κίτρινη κάρτα ανά χείρας. Οι ασπιρίνες του Λονδίνου δεν φτάνουν πια για να θεραπεύσουν τους πονοκεφάλους.

Ρίο 2016, όπως Αθήνα 2004

«Η κρίση που περνάει το Ρίο είναι χειρότερη από της Αθήνας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Τζον Κόουτς. Δεν αναφέρεται στην οικονομική ύφεση που γονατίζει τη σημερινή Ελλάδα, σκασίλα του το Μνημόνιο και η τρόικα, αλλά στο μαρτύριο της επταετίας που προηγήθηκε των Αγώνων του 2014, με τις καθυστερήσεις, την αβεβαιότητα και τη ρεμούλα. «Οι Βραζιλιάνοι θα χρειαστούν ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να προλάβουν τις προθεσμίες», πρόσθεσε ο Αυστραλός «αθάνατος». Το επιχείρημα με το οποίο απάντησε -επί ελληνικού εδάφους μάλιστα- ο ισχυρός ανήρ του «Ρίο 2016» ήταν αφοπλιστικό: «Αλλο Αθήνα, άλλο Ρίο. Κάθε πόλη είναι διαφορετική. Εχουμε εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα τα ετοιμάσουμε όλα εγκαίρως». Και εμείς εγκαίρως τα ετοιμάσαμε, σενιόρ, αλλά...

Οι δρόμοι της φωτιάς

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό δεν είναι παρά μία λεπτομέρεια στις ετοιμασίες των Βραζιλιάνων. Οι δρόμοι μυρίζουν μπαρούτι και οι βίαιες διαδηλώσεις απειλούν να πνίξουν τις δύο διοργανώσεις σε δάκρυα και αίμα. «Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την κοινωνική αδικία, αλλά οι αντιδράσεις του δεν έχουν σχέση με την Ολυμπιάδα», καθησυχάζει ο 71χρονος Νουζμάν, παλαιός βολεϊμπολίστας με συμμετοχή στους Αγώνες του 1964 στο Τόκιο. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η απόλυτη πλειονότητα των πολιτών στηρίζει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες». Απομένουν περίπου 1.000 μέρες μέχρι να ανάψει ο Βωμός στο νεότευκτο Στάδιο του Ρίο και κάθε μία από αυτές είναι σαν τελικός. Ο Ιησούς ο Λυτρωτής, που παρακολουθεί ατάραχος από το λόφο του Κορκοβάδο, καλείται να βάλει το χέρι του.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής