Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ

Χωματερή αντί για αναχώματα!

Η απίστευτη αντιφατικότητα της πολιτείας και οι ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπέρ των δήμων Πύργου - Ολυμπίας τινάζουν στον αέρα τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Αλφειό, με κίνδυνο να πλημμυρίσουν τις προσεχείς ημέρες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και αγροτικών εκτάσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε δώσει άδεια για τη λειτουργία της χωματερής και την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων στη θέση Λίμνες, που είχε επιλεγεί ως χώρος απόθεσης υπολειμμάτων των αδρανών υλικών από τις εκσκαφές των αντιπλημμυρικών έργων Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε δώσει άδεια για τη λειτουργία της χωματερής και την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων στη θέση Λίμνες, που είχε επιλεγεί ως χώρος απόθεσης υπολειμμάτων των αδρανών υλικών από τις εκσκαφές των αντιπλημμυρικών έργων Οπως αποκαλύφθηκε προ ημερών, η θέση Λίμνες του Αλφειού, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχαν δώσει άδειες με βάση το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ( ΧΑΔΑ) και την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων, είχε επιλεγεί με βάση τη σχετική μελέτη ως χώρος απόθεσης υπολειμμάτων των αδρανών υλικών που θα προέρχονταν από τις εκσκαφές των αντιπλημμυρικών έργων που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν φέτος το χειμώνα.

Ομως το συγκεκριμένο έργο δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς το σημείο των Λιμνών μετατράπηκε παράνομα σε χωματερή και τόπο αντιπαράθεσης των κατοίκων με τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Βάσει της υπ' αρ. 198025/4-5-2012 απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η περιοχή όπου ευρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ολυμπίας και τα δ.δ. Καλυβακίων και Μακρυσίων του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, καθώς και τα δ.δ. Λιναριάς, Αρχαίας Πίσσας, Αρχαίας Ολυμπίας και Φλόκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας περιλαμβάνεται στο έργο «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας». Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 6.500.000 ευρώ και οι αγρότες της περιοχής περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσει, για να λυθεί το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών που τους ταλαιπωρεί και καταστρέφει τις καλλιέργειές τους.

Μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την υπ' αριθ. 331/2013 απόφασή της ενέκρινε το αποτέλεσμα ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αλφείου Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 6.300.00,00 ―, κωδ. πράξης 2010 ΕΠ 00180027».

Ομως ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι ένας από τους αποθεσιοθαλάμους που θα χρησιμοποιούνταν για την εναπόθεση των αδρανών υλικών, είναι και ο χώρος στις Λίμνες, που χρησιμοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα ως χώρος ταφής των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρεστένων-Ανδρίτσαινας.

«Την περίοδο που έγινε η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου στις 19-4-2013 και επελέγη ανάδοχος εργολάβος διαπιστώθηκε ύστερα από αυτοψία ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως χωματερή, με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί έγκαιρα η σύμβαση υλοποίησης του έργου μεταξύ της Περιφέρειας και του αναδόχου εργολάβου μέχρι και σήμερα», αναφέρουν σε ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή η Εφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, και ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, και ερωτούν: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις καταστροφές που θα επέλθουν σε υποδομές και καλλιέργειες από τη μη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου στον Αλφειό;».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Λίμνες/Ποτάμια
Περιβάλλον & οικολογία
Διαχείριση απορριμμάτων