Έντυπη Έκδοση

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Περίεργα παιχνίδια σε βάρος των παιδιών

Ανεργοι ήδη 150 παιδαγωγοί, απλήρωτοι όσοι παραμένουν

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν σε όλη τη χώρα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι δεκάδες εργαζόμενοι σ' αυτά και χιλιάδες παιδιά να χάνουν τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τα απογεύματά τους.

Εφικτή θεωρούν οι εργαζόμενοι τη δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ Εφικτή θεωρούν οι εργαζόμενοι τη δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο 35 ΚΔΑΠ από τα 240 που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα (34 από τα οποία αφορούσαν παιδιά με αναπηρίες) και έχουν μείνει άνεργοι πάνω από 150 ειδικευμένοι παιδαγωγοί. Αλλά και σε αυτά που εξακολουθούν να λειτουργούν, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, αφού η Εργατική Εστία δεν έχει καλέσει ακόμα τους δήμους για να υπογράψουν συμβασιοποιήσεις, ζώντας παράλληλα σ' ένα καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας, αφού δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Τα σοβαρά προβλήματα για τη σύγχρονη αυτή κοινωνική δομή, που εξασφαλίζει τις απογευματινές ώρες εξωσχολική δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους, ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 46855/1622. Σύμφωνα με αυτή, φορέας υλοποίησης για τα ΚΔΑΠ ορίστηκε η Εργατική Εστία και άλλαξαν τα κριτήρια εγγραφής των παιδιών στα ΚΔΑΠ. Εγιναν πολύ αυστηρά, αφού αποκλείονται οικογένειες που το ετήσιο εισόδημά τους είναι πάνω από 24.000 ευρώ, οι γονείς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή εργαζόμενοι στους δήμους, άνεργες μητέρες για μακροχρόνιο διάστημα, μετανάστριες χωρίς ΙΚΑ κ.ά. Αποκλείονται ακόμα και τα παιδιά που οι μητέρες τους έχουν πεθάνει, ενώ δεν γίνονται δεκτές και οι αιτήσεις των πατέρων που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν να υποβάλλονται αιτήσεις από γονείς, να μην εγκρίνονται από την Εργατική Εστία, γιατί δεν ανήκαν στις κατηγορίες που προβλέπει η ΚΥΑ και έτσι πολλά ΚΔΑΠ να οδηγούνται σε κλείσιμο. Είναι εντυπωσιακό ότι κλείνουν ΚΔΑΠ ακόμα και σε ακριτικές περιοχές και νησιά της χώρας, όπου το έργο τους ήταν πραγματική «πνοή», όπως στην Πωγωνιανή και το Κεφαλόβρυσο Ηπείρου, στην Αμανή Χίου, στη Βιστονίδα Ξάνθης, στη Σέριφο, ακόμη και στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας, όπου έκλεισαν τέσσερα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μια νέα τροποποιημένη ΚΥΑ (ΦΕΚ 639/Β 6/4/2009) υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, η οποία όμως αναφέρεται στην επόμενη χρονιά (2009-2010), προσπερνώντας τη φετινή και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, και καλεί τους δήμους να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 11 Μαΐου. Από την άλλη, στην τροποποιημένη ΚΥΑ παραμένουν τα αυστηρά κριτήρια επιλογής των παιδιών, ενώ το μόνο αισιόδοξο σημείο αλλαγής από την προηγούμενη είναι ότι για κάθε παιδί ορίζεται το χρηματικό ποσό των 2.200 ευρώ από 1.560 που ήταν, αν και η ΚΕΔΚΕ διεκδικούσε 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

«Το παιχνίδι της κυβέρνησης σε βάρος των παιδιών συνεχίζεται με στόχο την απαξίωση και το μεθοδευμένο κλείσιμο των προνοιακών δομών. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι η δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ είναι εφικτή, αν ο προϋπολογισμός τους διαμορφωθεί σύμφωνα με τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία των εξειδικευμένων παιδαγωγών του κάθε κέντρου και όχι με βάση την επαγγελματική ιδιότητα της μητέρας», τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων στα κέντρα, Χριστίνα Κόκοτα και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν πραγματοποιείται, καθιστώντας ξεκάθαρες τις προθέσεις της κυβέρνησης: Πρώτον, κλείσιμο των ΚΔΑΠ που είναι δωρεάν και για όλους, δεύτερον, ιδιωτικοποίηση της εξωσχολικής και επιμορφωτικής απογευματινής απασχόλησης των παιδιών και, τρίτον, επιβάρυνση των νοικοκυριών με επιπλέον έξοδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί