Έντυπη Έκδοση

ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ, ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ 55ΧΡΟΝΗ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Λίμνη το Αργος, η Αργολίδα και η Αρκαδία, πνίγηκε ο Κακόβατος

Πρώτα οι κακοτεχνίες στη γέφυρα της Ρόδου έγιναν τάφος για τέσσερις ανθρώπους, τώρα οι κακοτεχνίες στην πόλη του Αργους έγιναν η αιτία να χαθεί μία 55χρονη από τη Σερβία μέσα στο φτωχικό της υπόγειο διαμέρισμα, στην οδό Χατζή.

Αιτία των πολλών καταστροφών οι δύο ξεροπόταμοι Ξεριάς και Πάνιτσα, που υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα από τη λάσπη και τις πέτρες που έφεραν τα ποτάμια να διακοπεί η συγκοινωνία ακόμα και μέσα στην πόλη. Αιτία των πολλών καταστροφών οι δύο ξεροπόταμοι Ξεριάς και Πάνιτσα, που υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα από τη λάσπη και τις πέτρες που έφεραν τα ποτάμια να διακοπεί η συγκοινωνία ακόμα και μέσα στην πόλη. Τα ορμητικά νερά των χειμάρρων δεν βρήκαν άλλη διέξοδο, παρά μόνο το διπλανό οικόπεδο και όταν έσπασε το προστατευτικό τοιχίο, όρμησαν στο διαμέρισμα. Η άτυχη 55χρονη όταν ξύπνησε δεν πρόλαβε να αντιδράσει, εγκλωβίστηκε και πνίγηκε. Τα νερά έφτασαν μέχρι το ταβάνι. Κανονικά τα νερά θα έπρεπε να φεύγουν προς τις αποχετεύσεις, αλλά η πυκνή δόμηση της περιοχής έχει αποκόψει τις διεξόδους αυτές.

Με το εφιαλτικό αυτό σκηνικό ξημέρωσε χθες η πόλη του Αργους και ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος ανέφερε ότι η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε λόγο για εκταταμένες ζημιές σε όλο το Δήμο Αργους - Μυκηνών.

Αιτία των πολλών καταστροφών, οι δύο ξεροπόταμοι Ξεριάς και Πάνιτσα, που υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα από τη λάσπη και τις πέτρες που έφεραν τα ποτάμια να διακοπεί η συγκοινωνία ακόμα και μέσα στην πόλη.

Από τις πλημμύρες κατέρρευσε η γέφυρα έξω από την πόλη του Αργους, στην περιοχή Ακοβα Από τις πλημμύρες κατέρρευσε η γέφυρα έξω από την πόλη του Αργους, στην περιοχή Ακοβα Η εικόνα της καταστροφής

Οι κάτοικοι αντίκρισαν την καταστροφή με το πρώτο φως της ημέρας. Σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, όλα στο έλεος της πλημμύρας. Στη συνέχεια ήρθαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα προβλήματα έγιναν μεγαλύτερα.

Από τις πλημμύρες κατέρρευσε η γέφυρα έξω από την πόλη του Αργους, στην περιοχή Ακοβα, ενώ μεγάλες ζημιές έπαθαν άλλα δύο γεφύρια στα ορεινά, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στα χωριά Καπαρέλλι και Γυμνό, που εξυπηρετούνται μέσω παρακαμπτήριων επαρχιακών δρόμων.

Επίσης λόγω κατολισθήσεων στο 15ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Αργους-Τρίπολης, στο ύψος του Αχλαδόκαμπου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Ακόμα έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω κατολίσθησης, στο 1,5ο χλμ. του δρόμου Στέρνας-Γυμνού και λόγω καθίζησης στο 5,8ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Καπαρελλίου-Λυρκείας.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 200 σπίτια, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος ζήτησε από τους υπουργούς να δοθεί επιπλέον επίδομα θέρμανσης στους πλημμυροπαθείς.

Για αρκετές ώρες η πόλη ήταν αποκομμένη λόγω των πλημμυρών, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της επαρχίας Αργους, από τα ορεινά, όπως είναι η Καρυά και τα Σπαναίικα, μέχρι τα πεδινά, στη Νέα Κίο, το Κεφαλάρι, το Σκαφιδάκι, τους Μύλους και την ευρύτερη περιοχή.

Ολη μέρα χθες συνεργεία της Πυροσβεστικής της περιφέρειας και του δήμου έσπευδαν για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, ενώ προς ενίσχυσή τους ήρθε μονάδα Μηχανικού από το Λουτράκι με μηχανικά μέσα και στρατιωτικά μηχανήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που επισκέφθηκε χθες την περιοχή, ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στο δήμο, για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Τον υπουργό συνόδευε κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Κατά τη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της πόλης, αναφέρθηκε ότι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθούν κονδύλια στο δήμο, για την αποκατάσταση των υποδομών και για αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Αργους-Μυκηνών. Επίσης θα υπάρξει, όπου απαιτείται, παρέμβαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, ενώ έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, ξεκινά η καταγραφή και αύριο θα βρίσκεται στην περιοχή ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Βασίλης Εξαρχος, ο οποίος θα συντονίσει το έργο της καταγραφής και θα δώσει οδηγίες.

**

Πνίγηκε ο κάμπος της Αργολίδας

Εκατοντάδες στρέμματα με εσπεριδοειδή και κηπευτικά πλημμύρισαν στον κάμπο της Αργολίδας, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Οι πλημμύρες οφείλονται κυρίως στην υπερχείλιση των τοπικών χειμάρρων. Αλλά και στην Αρκαδία καταγράφηκαν ζημιές, και ιδιαίτερα στον κάμπο του Λεωνιδίου και στην περιοχή Λάκκος όπου η ισχυρή βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι φούσκωσαν τη θάλασσα και πλημμύρισαν τα περιβόλια και καλλιέργειες κηπευτικών.

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι μεταβαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Βασίλης Εξαρχος, επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμώνων, για να αποκτήσει εικόνα των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Αργολίδα.

Μετά την πρώτη χθεσινή επίσκεψη, που έκανε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση νερών, κυρίως σε πορτοκαλεώνες, κηπευτικά, ενώ καταστράφηκαν και κυψέλες με μελίσσια.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, ενώ οι παραγωγοί πρέπει να πάνε εντός δεκαπενθημέρου να κάνουν αναγγελία ζημιάς στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Οι δε καταστροφές σε υποδομές αποζημιώνονται μέσω Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτακτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).

Γενικότερα, οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ζημιές, κυρίως σε κηπευτικά αλλά και σε σιτηρά προς την πλευρά του Μεσολογγίου.

Στη Ρόδο, όπου προκλήθηκαν φονικές πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις καταστροφές σε καλλιέργειες, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον αστικό ιστό. Α. ΣΤ.

Ο(Ρ)ΣΕ κακοτεχνίες

Μια κακοτεχνία του ΟΣΕ πάνω στο ρέμα που διασχίζει τον Κακόβατο Ζαχάρως μεταφέροντας τα νερά της βροχής από τα ορεινά της περιοχής προς την παραλία ήταν η αιτία που «πνίγηκε» χθες στις λάσπες το μικρό χωριό.

Εντρομοι οι κάτοικοι είδαν χθες τη νύχτα τον χείμαρρο να ξεχειλίζει και μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης να κατακλύζουν την περιοχή.

Τα νερά μπήκαν μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ από θαύμα γλίτωσαν δύο ηλικιωμένοι που εγκλωβίστηκαν στις κατοικίες τους αλλά σώθηκαν μετά την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του Κακοβάτου καταγγέλλουν ότι αιτία της πλημμύρας στο χωριό τους είναι μια κακοτεχνία του ΟΣΕ πάνω στο ρέμα. Στο σημείο εκείνο -όπως λένε- ο ΟΣΕ μίκρυνε κατά πολύ την κοίτη του ρέματος με αποτέλεσμα αυτό να φράξει από τα κλαδιά και τα σκουπίδια και να προκληθούν πλημμύρες.

«Είμαστε σε απόγνωση και έχουμε υποστεί τεράστιες υλικές ζημιές. Το νερό έφτασε σε κάποια σημεία ακόμα και σε ύψος 1.20 cm. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν και γέμισαν λάσπες. Το ποτάμι στενεύει στο σημείο που περνάει η γραμμή του ΟΣΕ. Είναι μια κακοτεχνία που έχουν επισημάνει από καιρό οι τοπικοί παράγοντες αλλά δυστυχώς ο ΟΣΕ όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να επισκευάσει το σημείο» κατήγγειλε στην «Ε» ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, Νίκος Κοροβέσης.

«Το ύψος της βροχής που έπεσε στην περιοχή δεν δικαιολογεί τις ζημιές. Η βροχή που έπεσε ήταν σε φυσιολογικά όρια. Προφανώς υπήρχε πρόβλημα στο ρέμα και γι' αυτό προκλήθηκε η πλημμύρα» ανέφερε στην «Ε» ο υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού στην Ηλεία, Παναγιώτης Κονδύλης.

Στην Αχαΐα, κλειστή εξακολουθεί να παραμένει, λόγω κατολισθήσεων, η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αιγιάλειας. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στη νέα εθνική, μέσω Πούντας για όσους κατευθύνονται προς Αθήνα και μέσω Ακράτας για όσους κατευθύνονται προς Πάτρα.

Αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου πλημμύρισαν από τις χθεσινές νεροποντές, ενώ προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο της περιοχής κυρίως από κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα.

Στην Κορινθία η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και την τελευταία στιγμή έσωσε έναν οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του. Δύο απεγκλωβισμοί έγιναν στη Σπάρτη, όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 10 κλήσεις.

Από τα νερά διακόπηκε προσωρινά η συγκοινωνία στο 64ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης στο ύψος του χωριού Τερψιθέα και η Τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω του χωριού Σπηλιά.

Καθίζηση προς Νεμέα

Επίσης από τα νερά προκλήθηκε καθίζηση στο δρόμο που οδηγεί στη Νεμέα, περίπου στο 2ο χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Νεμέας, στο 116ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

Στη Λακωνία, πρόβλημα υπάρχει στο 15ο χλμ. της εθνικής οδού Αρεόπολης - Καλαμάτας, όπου λόγω κατολισθήσεων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων στο 1,5 χλμ. της επαρχιακής οδού Αρνας - Πετρίνας και διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας που επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές και στην περιοχή της Κυνουρίας, όπου για προληπτικούς λόγους με απόφαση των δημάρχων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας χθες έκλεισαν όλα τα σχολεία της επαρχίας.

Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Μανόλης Σκαντζός, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα σκουπίδια που έχουν ξεβράσει τα ποτάμια της Αργολίδας, στον Αργολικό Κόλπο. Οπως είπε, τόνοι σκουπιδιών έχουν «πνίξει» τα παράλια της Βόρειας Κυνουρίας στην περιοχή του Ξηροπήγαδου και προσπαθεί να βρει λύση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΣΕ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιφέρειες
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Αστυνομικό ρεπορτάζ