Ηλεκτρονική Έκδοση

Χαμηλά η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013

Κάτω απ' τη βάση, αλλά σε καλύτερη θέση από πέρυσι βρίσκεται η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2013 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μια κλίμακα από 0 (όπου μια χώρα θεωρείται απόλυτα διεφθαρμένη) μέχρι 100 (όπου μια χώρα θεωρείται απαλλαγμένη από διαφθορά), η Ελλάδα βαθμολογείται με 40, αντί του 36 που ήταν το 2012, και ανήκει στα πάνω από τα 2/3 των 177 χωρών που περιλαμβάνει ο Δείκτης του 2013 που βαθμολογούνται κάτω του 50.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 80ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, από την 94η που ήταν το 2012, και παραμένει τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τη Βουλγαρία και τρεις βαθμούς από την Ιταλία και τη Ρουμανία.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς βασίζεται στις αντιλήψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Η βαθμολογία των χωρών μπορεί να βελτιωθεί όταν επιτρέπεται ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφόρηση και όταν αναπτύσσονται κώδικες δεοντολογίας για τους δημόσιους λειτουργούς. Σε αντίθεση, η έλλειψη λογοδοσίας στο δημόσιο σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών επιδρούν αρνητικά στις αντιλήψεις.

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι η κατάχρηση εξουσίας, οι μυστικές δοσοληψίες και η δωροδοκία συνεχίζουν να καταστρέφουν τις κοινωνίες ανά τον κόσμο. «Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2013 καταδεικνύει ότι όλες οι χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, από την έκδοση τοπικών αδειών μέχρι την εφαρμογή των νόμων», υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Huguette Labelle.

Πιο μακριά από τη Διαφθορά Δανία και Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2013, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με βαθμολογία 91. Στον αντίποδα, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με βαθμολογία 8.

«Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η διαφάνεια ενισχύει τη λογοδοσία και καταπολεμά τη διαφθορά», επισημαίνει η H. Labelle. «Ακόμα και όσες χώρες βελτίωσαν την απόδοσή τους στον Δείκτη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η επιρροή πολιτικών παραγόντων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, η αδιαφάνεια στο πολιτικό χρήμα και η αναποτελεσματική εποπτεία των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων, περιοχές ευάλωτες στη διαφθορά».

Η Ελλάδα στις τελευταίες της ΕΕ

Βελτιωμένη είναι η θέση της Ελλάδας στον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, αφού η βαθμολογία της χώρας αυξήθηκε κατά 4 μονάδες (40 αντί του 36 που ήταν το 2012) και καταλαμβάνει την 80η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (από την 94η που ήταν το 2012). Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τη Βουλγαρία και τρεις βαθμούς από την Ιταλία και τη Ρουμανία. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά η πρόκληση παραμένει να συνεχιστεί η πρόοδος αυτή στα επόμενα χρόνια. Απαιτείται χάραξη πολιτικής για πάταξη της διαφθοράς στο άμεσο μέλλον, κάτι που θα εμφυσήσει ελπίδα στους πολίτες. Τολμηρές και πολιτικές παρεμβάσεις, πλήρως εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα θα δώσουν ώθηση σε μια τέτοια ελπίδα», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος.

Μάστιγα η διαφθορά στο δημόσιο τομέα

Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, ιδιαίτερα στα πεδία δράσης των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια. Οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να είναι περισσότερο ανοικτοί, και οι δημόσιοι λειτουργοί πιο διαφανείς ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Το φαινόμενο της διαφθοράς παραμένει απελπιστικά δύσκολο για τη διεξαγωγή ερευνών και για τη νομική δίωξη.

Μελλοντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης φτώχειας, θα πρέπει να υπερνικήσουν τα εμπόδια που θέτει η μάστιγα της διαφθοράς, προειδοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια. Διεθνείς φορείς, όπως η G20 πρέπει να γίνουν αμείλικτοι σε φαινόμενα όπως το ξέπλυμα χρήματος, να πιέζουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο διαφανείς και να απαιτούν την ανάκτηση των κλεμμένων κεφαλαίων.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτούς που ξεγλυστρούν από τη διαφθορά. Τα νομικά κενά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης διευκολύνουν την άνθιση της διαφθοράς εντός και εκτός συνόρων. Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της ατιμωρησίας για υποθέσεις διαφθοράς», καταλήγει η H.Labelle.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Μέσα στη λαίλαπα της διαφοράς έπεσαν πολλές φορές και στην αντιληψή μου μια τρανταχτή ήταν που έκανα αίτηση στα επιδοτούμενα προγράματα της ΕΕ που έγραφαν η εφημερίδες για 70% επιδότηση (είχα εργαστήριο επιγραφών) όταν μου εγκρίθηκε τηλεφωνικά μου είπαν την 1η φορά ότι θα μου δώσουν το 35% δε δέχτηκα-την2η το 45%-την 3η 50% προτίμησα να μείνω φτωχός
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International)