Έντυπη Έκδοση

ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σε όλη τη Δύση υπάρχουν άστεγοι, εσείς πού κολλάτε;

«Οσοι δεν έχουν, ας τους φροντίσει το κράτος», λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών

Με μοχλό πίεσης την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ζυγίζοντας την επιθυμία τής κυβέρνησης να αναλάβει καθήκοντα χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες με τους δανειστές, η τρόικα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, εξαιτίας των διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε καθοριστικά ζητήματα για την αξιολόγηση.

Στη διελκυστίνδα που έχει στηθεί οι δανειστές από τη μία παρέχουν επίσημα στήριξη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από την ελληνική προσπάθεια, και από την άλλη στο παρασκήνιο συνεχίζουν να εγείρουν απίστευτες απαιτήσεις, δείχνοντας να μην καταλαβαίνουν ότι με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές της τρόικας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τα εξωφρενικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, απέναντι στις ελληνικές προτάσεις περί προστασίας των φτωχών νοικοκυριών, αφορούν, όπως λένε χαρακτηριστικά, «την ύπαρξη αστέγων που κοιμούνται στους δρόμους σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, γεγονός που πρέπει να αποδεχθεί και η Ελλάδα» και συνεχίζουν να απαιτούν «η κυβέρνηση να ασχοληθεί μόνο με αυτούς που μπορούν έστω και εν μέρει να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».

«Για όσους έχουν να πληρώσουν, να υπάρξει μέριμνα. Οσοι δεν έχουν, ας τους φροντίσει το κράτος» είναι η λογική των επικεφαλής της τρόικας, όπως λένε πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ακόμα και μέσα στην τρόικα η προσέγγιση στο θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας των δανειοληπτών είναι διαφορετική.

Οπως διαβεβαίωσε κοινοτική πηγή που μίλησε στην «Κ.Ε.», για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει τεθεί ποτέ σε αμφιβολία η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα είπε ότι ζητήθηκε από τον Ματίας Μορς να απαντήσει εγγράφως εάν ο ίδιος εξέφρασε τέτοιες ακραίες απόψεις. Στο έγγραφο που ετοίμασε ο κ. Μορς αναφέρει ότι ο ίδιος δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση που να μην παρέχει προστασία στους φτωχούς ιδιοκτήτες, φωτογραφίζοντας έτσι τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν, ότι αυτός εγείρει αυτές τις απίστευτες απαιτήσεις.

Πάντως η ανυποχώρητη στάση της τρόικας δεν εξαντλείται στους πλειστηριασμούς. Οι επικεφαλής των ελεγκτών έχουν παρόμοια επιχειρήματα για το τι ισχύει στις προηγμένες οικονομικά χώρες της Δύσης και για τις ομαδικές απολύσεις, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για τις εμπορικές μισθώσεις.

Αιχμάλωτοι σε 3 παγίδες

Αγωνία να περάσουν πλειστηριασμοί, φόρος ακινήτων, απολύσεις

Ούτε μέσα ούτε έξω μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι τα πηγαίνει καλά. Στο εσωτερικό, που την πονάει περισσότερο, είναι αντιμέτωπη με την κοινωνία, τις απεργίες στην Παιδεία και την Υγεία, τους βουλευτές της συμπολίτευσης και τους νεοδημοκράτες συνδικαλιστές.

Στο εξωτερικό έχει να αντιμετωπίσει τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τις πιέσεις των εταίρων, παρά τα λεκτικά χάδια από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζ.Μ. Μπαρόζο στον Αντ. Σαμαρά. Στο μέσον, το μέγαρο Μαξίμου, που προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε πολλές βάρκες, αλλά χωρίς να αλλάζει επί της ουσίας τη στόχευση της μνημονιακής πολιτικής.

Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον προϋπολογισμό δεν τελειώνουν, αντίθετα αρχίζουν οι πολιτικές δυσκολίες. Εξάλλου είναι ουσιαστικά προσωρινός, δεδομένου ότι κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει ανοιχτό να γίνουν «διορθώσεις» -που θα φέρουν νέα μέτρα- την άνοιξη.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι την Τρίτη. Σε αυτόν ίσως προστεθεί και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, ακόμα και με μονομερή κίνηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε μονομερή παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο, το σοβαρότερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι αυτό με την κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε ότι στόχος είναι να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Σημείωσε πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για τη υποδόση των 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που κυκλοφορούσαν σενάρια για προσπάθεια «πολιτικής διαπραγμάτευσης» ώστε να εκταμιευθεί έστω ένα μέρος του ποσού. Η προχθεσινή συνέντευξη του κ. Στουρνάρα και ειδικά η αναφορά του σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά προκάλεσε νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες βουλευτές, ούτε βρίσκεται μόνο ο υπουργός Οικονομικών στο επίκεντρο της γαλάζιας κριτικής.

* Η προχθεσινή επεισοδιακή συνάντηση του υπουργού Υγείας με 400 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, παρουσία του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, πραγματοποιήθηκε ύστερα από διαμαρτυρίες γαλάζιων ιατρών στο κόμμα για «αλαζονική συμπεριφορά του Αδώνιδος», το αδιέξοδο όμως παραμένει.

* Η ΔΑΠ, η ΟΝΝΕΔ αλλά και στην ίδια Ν.Δ. έχουν ενστάσεις και για τους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

* Τέσσερις γαλάζιοι δήμαρχοι (Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης) ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό να επιτρέπεται στους δήμους να τακτοποιούν οφειλές δημοτών προς τη ΔΕΗ, μετά τα τελευταία τραγικά περιστατικά.

* Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κάλεσε την Παρασκευή εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές της Ν.Δ. να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του κ. Κιουτσούκη.

* Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να «μαζέψει» τους δικούς του βουλευτές.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Το επιχείρημα βασίζεται στην ιδέα ότι οι απλοί άνθρωποι, και όχι οι τράπεζες, φέρουν την ευθύνη της κρίσης . Ότι το συμφέρον των τραπεζών ταυτίζεται με το δικό μας.
Εναλλακτικά, δεν χρειάζεται καμία ηθική βάση.
2 Ο/Η ιαβερης έγραψε: (πριν 7 έτη)
πραγματικα, αυτοι που θα ψηφισετε ξανα πασοκ, νδ, χρυση αυγη στις επομενες εκλογες πρεπει να ειστε απιστευτα ζωα.
3 Ο/Η Νίκος Επ. Φαλαγκάρας έγραψε: (πριν 7 έτη)
Η προστατευμένη πρώτη κατοικία δεν είναι πια της μόδας, όπως θα έλεγε κι ο κ. Βενιζέλος. Είναι αναχρονισμός και τροχοπέδη για την ανάπτυξη που με τόσο γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα αποτελέσματα (π. χ. πρωτογενές πλεόνασμα, φως στο βάθος του τούνελ κ.λπ.) προωθεί η συγκυβέρνηση των κ. κ. Σαμαρά - Βενιζέλου. Ευτυχείτε, λοιπόν, για να επαναλάβουμε την αλήστου μνήμης προτροπή του αλησμόνητου Άλκη Στέα και χωρίς πρώτη κατοικία. Την τελευταία (κατοικία) σας, πάντως, κανείς δεν μπορεί να σας την πάρει.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Οικονομική κρίση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αστεγοι
Πλειστηριασμοί
Φτώχεια