Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Ερντογάν για το οθωμανικό παρελθόν της Θράκης

Το οθωμανικό παρελθόν στη Θράκη θυμήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία που έκανε στην Κεσάνη, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου.

“Η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο” είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: “Η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής ιστορίας μας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει όλο το παρελθόν μας στην περιοχή. Και σήμερα, στο κέντρο όλων των σχέσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται η Θράκη, με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), το Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές) και φυσικά την Κωνσταντινούπολη”.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, τόνισε ότι “οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή”.

“Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής” πρόσθεσε ο κ. Κούτρας και συμπλήρωσε: “Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση”.

Newsroom Enet

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Γιάννης Ταχόπουλος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Είναι γνωστές σε όλους οι απόψεις για την ιστορία της Θεσσαλονίκης πριν από το 1912, οι οποίες επί δέκα χρόνια κυριαρχούν στη Θεσσαλονίκη (και στη Αθήνα), διατυπωμένες σε κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή η οθωμανική Σελανίκ ήταν μια υπέροχη, ευτυχισμένη πολυπολιτισμική, θρησκευτικά ανεκτική πόλη την οποία κατέστρεψαν οι «εθνικιστές» Έλληνες, οι οποίοι με την ελληνική κυριαρχία την «εξελλήνισαν» (αφού ποτέ δεν ήταν ελληνική). Κανείς τόσα χρόνια δεν άσκησε σοβαρή κριτική σε αυτές τις απόψεις, εκτός από ελάχιστους, και όποιος άσκησε κριτική, αυτή αποσιωπήθηκε χωρίς κανένα αντίλογο. Φυσικά πολλοί τότε στα ΜΜΕ –πολλά από τα οποία χωρίς συναίσθηση της αντίφασης αυτής σήμερα καταφέρονται περισσότερο ή λιγότερο κομψά εναντίον του Ερντογάν, όταν δεν αποσιωπούν την είδηση– εκστασιάζονταν με τις «ιστορικές αφηγήσεις» υπέρ της καλής οθωμανικής Σελανίκ, με τους θρήνους για το τέλος της Σελανίκ, και με τα μεταμοντέρνα «κατηγορώ» εναντίον της κακής, μονόχνωτης και «βίαια εξελληνισμένης» Θεσσαλονίκης. Γιατί, είτε το δεν το καταλαβαίνουν είτε το αποσιωπούν όσοι υποστήριζαν λίγο ή πολύ τις παραπάνω δημοφιλείς φιλοθωμανικές «ιστορικές αφηγήσεις», οι τελευταίες δεν έλεγαν τίποτε διαφορετικό από ό,τι (πιο θαρραλέα, πράγματι, και σε πολιτικό πλέον επίπεδο) υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Εννοείται ότι είναι συνεπείς όσοι τότε υποστήριζαν τις φιλοθωμανικές «ιστορικές αφηγήσεις» και σήμερα θεωρούν τον ελληνικό «εθνικισμό» Νο1 εχθρό: Γι’ αυτούς δεν υπάρχει λόγος να εναντιωθούν στον Ερντογάν, ίσως να πιστεύουν τα ίδια με αυτόν. Δικαίωμά τους. Οι άλλοι, που τώρα ενοχλούνται, τότε τι έλεγαν;
2 Ο/Η John Doe έγραψε: (πριν 7 έτη)
Αν κάποιος ψάξει στα κείμενα της Wikileaks γιά τις συνεδιράσεις της Λέσχης Bilderberg θα διαπιστώσει ότι ήδη από το 1980 πού είχαμε στείλει ώς αντιπρόσωπο την πολυδιαφημισμένη καί πολυβραβευμένη δημοσιογράφο της Καθημερινής Ελένη Βλάχου, είχε ανοιξει γιά τα καλά η συζήτηση περί Ελληνοτουρκικής "φιλίας". Αυτό πού δεν μας είπε τότε, ούτε μας λέει τώρα όμως η ελληνική ελίτ είναι πώς η φιλία αυτή είναι μονόδρομη, με τον Έλληνα καί πάλι ραγιά, με τον εθνικό πλούτο πουλημένο επί πινακίου φακής σε τουρκικά συμφέροντα καί βεβαίως με τη νελίτ αυτή καί πάλι σε ρόλο κοτζαμπάση...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία