Έντυπη Έκδοση

Βρύσες με αλατόνερο

Αλατόνερο αντί για νερό τρέχει από τις βρύσες των πλέον τουριστικών οικισμών της Χαλκιδικής!

Μεγάλο πρόβλημα υφαλμύρωσης παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Στις περιοχές, δηλαδή, που το καλοκαίρι βουλιάζουν από τους παραθεριστές, το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο.

Η ποιότητά του εξαρτάται από την κατάσταση των υπόγειων υδάτων, καθώς τα περισσότερα χωριά υδροδοτούνται από γεωτρήσεις. Με την υπεράντληση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων για ύδρευση και άρδευση, το νερό «εμπλουτίζεται» ήδη με θαλασσινό νερό.

Μετά την έρευνα που έφερε στο φως η «Κ.Ε.», την περασμένη Κυριακή, για την Ξάνθη και τα χωριά της Χαλκιδικής, υποφέρουν: Πευκοχώρι,Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Σίβηρη, Άφυτος, Νέα Μουδανιά, Νέα Ηράκλεια, Χανιώτης, Σάρτη, Νικήτας, Καλαμίτσι είναι οι οικισμοί με τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Εργαστήριο Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Σ' αυτές τις περιοχές, οι μετρήσεις των επιστημόνων ανέδειξαν υψηλές τιμές χλωριούχων ιόντων και αγωγιμότητας. Πρόκειται για τους δείκτες που αναδεικνύουν την έκταση της υφαλμύρωσης.

Πάνω από τα όρια

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους τρεις πρώτους οικισμούς (Πευκοχώρι, Τορώνη, Πόρτο Κουφό), οι τιμές των χλωριούχων ιόντων ξεπερνούν κατά τι τα 800 mg/l (μικρογραμμάρια ανά λίτρο), ήτοι τρεις φορές πάνω από τα διεθνή όρια:

«Ανώτατη επιτρεπτή τιμή για τα χλωριούχα ιόντα δεν έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τα 250mg/l. Πάνω από την τιμή αυτή, αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού», μας ενημερώνει ο ερευνητής Χρ. Χριστοφορίδης.

Μας πληροφορεί επίσης ότι «υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τις υψηλές συγκεντρώσεις χλωριούχων και την ακόλουθη ύπαρξη ιόντων νατρίου, με την υπέρταση. Ενώ διεθνείς έρευνες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν συνέπειες στο ήπαρ και τους νεφρούς».

Ο υπεύθυνος τους Εργαστηρίου Χημείας του ΑΠΘ, Κ. Φυτιάνος, επισημαίνει ότι στόχος της έρευνας ήταν η παρακολούθηση του πόσιμου νερού στον ευρύτερο νομό της Χαλκιδικής. Εκτός από τα χλωριούχα ιόντα και την αγωγιμότητα, έγιναν μετρήσεις για νιτρικά και βαρέα μέταλλα (αρσενικό, ολικό χρώμιο, κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδος).

Ελαφρώς τσιμπημένες λοιπόν, όχι όμως πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, εμφανίζονται οι τιμές του ολικού χρωμίου σε 10 περιοχές (Μουδανιά, Τρίγλια, Ζωγράφου, Καλλικράτεια, Ηράκλεια, Ποσείδι, Αγ. Παρασκευή, Σκιώνη, Ψακούδια, Καλαμίτσι).

Οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως 30 mg/l, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα 50. Να σημειωθεί ότι το ολικό χρώμιο περιλαμβάνει όλες τις μορφές του χρωμίου (τρισθενές και εξασθενές). Και οι επιστήμονες μιλούν για συγκεντρώσεις τρισθενούς, με δεδομένο ότι για το εξασθενές δεν υπάρχουν επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης.

Ανιχνεύθηκε επίσης -σε Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Καλαμίτσι, Παλιούρι, Αγ. Παρασκευή- νικέλιο σε τιμές που κυμάνθηκαν από 10-15/mg με ανώτατο όριο τα 20mg/l. Δεν είναι και λίγο... Ωστόσο, οι επιστήμονες αντιτείνουν ότι «σε όλες τις περιπτώσεις οι ελαφρώς αυξημένες τιμές δεν επαναλήφθηκαν σε επόμενες δειγματοληψίες».

Παρατηρήθηκαν επίσης συγκεντρώσεις μολύβδου, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες των 10mg/l. τιμή, που, από το 2013, θα αποτελεί το νέο όριο για αυτόν τον τοξικό ρύπο. Σήμερα το όριο είναι τα 25mg/l. Μετρήθηκε μέγιστη τιμή μολύβδου 21mg/l στα Νέα Πλάγια, στο Λάκκωμα 17,3, στα Τρίγλια 10,2, στην Τορώνη 16,8, στη Μεταμόρφωση 11,4, στο Πόρτο Κουφό και τη Γερακινή 10,9 και στη Στρατονίκη 11,8 mg/l.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες