Έντυπη Έκδοση

Μουσεία μπισκότα

Φανταστήκατε ποτέ το Μουσείο Γκούγκεγχαϊμ ζαχαρωτό και πεντανόστιμο; Πρόκειται για μια ιδέα προκλητική, αυστηρά για τους λάτρεις των γλυκών εδεσμάτων και του εξπρεσιονισμού της ζαχαροπλαστικής, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Αρτ Μπάζελ.

Μουσεία που ανήκουν στην ιστορία της αρχιτεκτονικής έγιναν μοντέλα που ενέπνευσαν τους δημιουργούς της τέχνης τροφίμων και προκάλεσαν το φιλοθέαμον κοινό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ένα μουσείο μπορεί να προκαλεί απόλαυση όλων των αισθήσεων, ακόμη και του ουρανίσκου, καθώς είναι πλέον ευφρόσυνα και βρώσιμα, είτε είναι μπισκοτένια είτε λαχταριστά και σκοκολατένια. Η φωτογράφηση έγινε επίτηδες σε ασπρόμαυρο φιλμ, γιατί έτσι δεν προδίδεται καν η μίμηση, δημιουργώντας την αίσθηση του πραγματικού κτηρίου, όπως βλέπετε στο μπισκοτένιο Γκούγκεγχαϊμ της Νέας Υόρκης.

Το έργο αυτό δεν αποτελεί καπρίτσιο ενός ευφάνταστου αρχιτέκτονα, ούτε ενός εκκεντρικού σεφ κάποιου ακριβού εστιατορίου. Εγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «αρχιτεκτονικής ζαχαροπλαστικής» που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης τροφίμων Κέτλιν Λέβιν (Caitlin Levin) σε συνεργασία με το φωτογράφο Χένρι Χάργκρεϊβς (Henry Hargreaves).

Ετσι, αν ποτέ θεωρούσαμε πως μόνο οι Χάνσελ και Γκρέτελ είχαν την τύχη να περπατούν ανάμεσα σε καραμελόσπιτα με τα γλειφιτζούρια να κρέμονται από τις στέγες και πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στα παραμύθια, γελιόμαστε.

Μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε αυτή την εμπειρία περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στο Λούβρο, το ΜΑΧΧΙ, την Τέιτ Μόντερν,το Γκούνγκεγχαϊμ και άλλα διάσημα μουσεία χτισμένα μαστορικά από μελόψωμα, κούκις και σοκολατάκια πασπαλισμένα με πολύχρωμους κόκκους ζάχαρης.

Οι καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν, ανέφεραν πως το δυσκολότερο κομμάτι των κατασκευών τους ήταν να προσεγγίσουν την ατμόσφαιρα που έχουν τα κτήρια στην πραγματικότητα. Τους δυσκόλεψε επίσης ο τρόπος που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις καραμέλες ως οικοδομικό υλικό.

Ολη αυτή η προσπάθεια τελικά δηλώνει πως το πάθος των ανθρώπων για τις κατασκευές δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένο με την επιστήμη του αρχιτέκτονα ή του πολιτικού μηχανικού.

Στην περίπτωση αυτή, επιστήμη είναι και η απόλαυση της δημιουργίας. Καθένας μπορεί να τη γευτεί, αφού πρώτα ονειρευτεί πώς χτίζεται ένα σοκολατάκι μουσείο. Γιατί τα μουσεία όταν είναι ελκυστικά καταναλώνονται από τους βουλιμικούς της τέχνης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Εκθέσεις
Αίθουσες Τέχνες/Γκαλερί