Έντυπη Έκδοση

Αποδέσμευση από τα προβλήματα

Η παιδοψυχολόγος και ψυχαναλύτρια Alice Miller, στο πέμπτο βιβλίο της που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Δρόμοι της ζωής», επιχειρεί να καταπιαστεί με τα κληροδοτημένα μοντέλα συμπεριφοράς.

Μέσα από έξι προσωπικές ιστορίες δείχνει τις επιπτώσεις των αρνητικών προτύπων ανατροφής, που βασίζονται στην καταπίεση και την τιμωρία, στη ζωή του ενηλίκου. Αναλύει πώς οι ήρωες κατάφεραν να αποδεσμευτούν από αυτά και να λύσουν τα προβλήματα που τους προκάλεσαν.

Το βιβλίο δεν έχει στόχο μόνο την προσωπική ανάπτυξη του καθενός, αλλά και την πορεία όλης της κοινωνίας, εφ' όσον μελετά τη γένεση του μίσους στον άνθρωπο και διερευνά τα βαθύτερα αίτια για το πώς κατά καιρούς ηγέτες έχουν βρει τυφλούς οπαδούς και έγραψαν τις μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι «ως ενήλικοι έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από τα αδιέξοδα και να ανατρέψουμε καταστάσεις που μας καταπιέζουν. Ως γονείς μπορούμε να ενημερωθούμε ώστε να μην επαναλαμβάνουμε άκριτα στα παιδιά μας συμπεριφορές που δεν ωφελούν κανέναν. Ως ενήλικα παιδιά έχουμε την επιλογή να συζητήσουμε ανοιχτά με τους γονείς μας για το παρελθόν, αντί να θάβουμε μέσα μας βιώματα που μας προκάλεσαν πόνο. Ως μέλη αυτής της κοινωνίας μπορούμε να θέσουμε επί τάπητος θέματα ταμπού, να φτάσουμε ώς τη ρίζα του κακού και να αποφύγουμε στο μέλλον φαινόμενα βίας που στιγμάτισαν την Ιστορία».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Παιδί
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Συγγραφείς/Συγγράμματα