Έντυπη Έκδοση

ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Εκκληση για διάλογο

«Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο άμεσα», επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο των πρυτάνεων, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη.

«Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου, όσο επίπονος κι αν είναι αυτός», είπε και επανέλαβε ότι ισχύει η απόφαση της Συγκλήτου που είναι «τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τρόπο ομαλό και συγχρόνως το υπουργείο να συνεχίσει το διάλογο».

Διαμάχη

Διευκρίνισε ακόμα ότι η εκπρόσωπος της Συγκλήτου Ε. Καραμαλέγκου και ο καθηγητής Νομικής Χ. Χρυσανθάκης, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, του μετέφεραν ότι η δίωρη συζήτησή τους ήταν «εποικοδομητική» και ότι ανέλαβαν σήμερα να ενημερώσουν τους διοικητικούς, ωστόσο «το κλίμα πυροδοτήθηκε από διαμάχη μεταξύ των απεργών». «Ολοι μας στην πανεπιστημιακή κοινότητά μας θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Και όλοι πρέπει να δείξουμε πνεύμα συνεννόησης» τόνισε.

Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε και το παράπονο ότι καθημερινά ασχολείται πολλές ώρες με το να αντιμετωπίζει τις συνεχείς διώξεις της πολιτείας σε βάρος του κι αυτό είναι άδικο και ψυχοφθόρο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη συμπαράστασή τους. Υποστήριξε επίσης ότι «στο διάστημα της μακράς αυτής απεργίας» έκανε «πάνω από σαράντα δράσεις να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων και του πανεπιστημίου».

Ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος, κατήγγειλε τους «μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και 60% την τελευταία τριετία», αλλά και τη διαθεσιμότητα σε οκτώ Ιδρύματα και υπογράμμισε ότι «η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση κι όχι ως δαπάνη».

Για την παραπομπή στο Πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ, είπε ότι όχι μόνο δεν έφερε «καταλαγή» και άνοιγμα του πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα έριξε «λάδι στη φωτιά» και ζήτησε την ανάκλησή της. Αναφορικά με τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «ακόμη κι αν δεν χαθεί αυτό, θα υπάρξουν πολλά χαμένα εξάμηνα στο μέλλον για τα πανεπιστήμια, αν δεν λυθούν προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

Αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, εναντιώθηκε στην παραπομπή στο Πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ και τη χαρακτήρισε «τουλάχιστον λάθος».

«Η περικοπή ακόμη ενός 15% στο φετινό προϋπολογισμό μάς φέρνει κάτω από τα ανεκτά όρια και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέρμανση, ρεύμα, φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κ.ά., αν δεν βρεθούν άλλες συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου.

Τις εργασίες της συνόδου, που θα συνεχίζονται και σήμερα, χαιρέτισε και αντιπροσωπεία φοιτητών, ενώ μετείχαν επίσης εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Υπουργείο Παιδείας
Σχολές/Πανεπιστήμια
Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση