Έντυπη Έκδοση

* ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Βάφτισαν την κλοπή ΕΝΦΙΑ

Με τις αντικειμενικές εκτός πραγματικότητας, οι φόροι θα είναι αυξημένοι ακόμη και 50% σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων

Μπορεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να παίρνει το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να στέλνει την πληρωμή του στις εφορίες, αυτό όμως που δεν παίρνει είναι τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που έχει επωμιστεί η ακίνητη περιουσία, τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό γιατί η έκτακτη εισφορά που επέβαλε το 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ελέω της δημοσιονομικής προσαρμογής, πλέον μονιμοποιείται και μάλιστα διευρυμένη, καθώς πλέον φορολογεί και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα.

Και όλα αυτά επί στρεβλών αντικειμενικών τιμών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να τις προσαρμόσει στην πραγματική εικόνα της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους ακόμα και 50% σε σχέση με την πραγματική αξία των ακινήτων. Μάλιστα, ο υπολογισμός του φόρου επί αυτών των αντικειμενικών τιμών μετατρέπεται σε κλοπή καθώς για συνολική αστική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και το συμπληρωματικό φόρο, όπως δηλαδή βαφτίστηκε ο ΦΑΠ.

Οπως έχει παραδεχθεί η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η διατήρηση των αντικειμενικών τιμών σε στρεβλά επίπεδα, γίνεται ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους εσόδων, που επιβάλλει το μνημόνιο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς τους στόχους ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρει το 2014 στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα έσοδα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, καθώς όπως υπολογίζεται από ΕΕΤΑ και ΦΑΠ θα εισπραχθούν 2,486 δισ. ευρώ.

Πλέον από το 2014 ο νέος φόρος για τα σπίτια θα υπολογίζεται με 12 κλίμακες με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα φτάνουν έως και τα 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος των οικοπέδων, που οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν ξεχωριστό φόρο για το καθένα, καθώς μέχρι και φέτος πλήρωναν μόνο για τη συνολική τους περιουσία, θα ξεκινά από 0,003 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται έως τα 9.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο φόρος για τα αγροτεμάχια θα ξεκινά από το 1 ευρώ το στρέμμα και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τους επιμέρους συντελεστές που υπάρχουν.

Οι νέοι συντελεστές του «βαφτισμένου» ΦΑΠ ξεκινούν από 0,1% για τα πρώτα 100.000 ευρώ πάνω από τις 300.000 ευρώ συνολικής περιουσίας και φτάνουν το 1% για περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Μειωμένο φόρο κατά 50% θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον τα σπίτια που έχουν δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ. Οσοι τηρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, θα έχουν πλήρη απαλλαγή.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η toitoi έγραψε: (πριν 4 έτη)
Αν εχω ενα οικοπεδο που η αξια του ειναι πανω απο 5.000 ε/τμ θα πληρωσω φορο 9.000 ε/τμ . Η θα το πουλησω, ή θα σκεφτω ξανα αυτο που διαβασα και θα καταλαβω πως εννοει 9 ε/τμ.
Στο δημοτικο μας εμαθαν οτι τα 0 μετα το κομμα και στο τελος δεν εχουν αξια αλλα μπορουμε να τα βαζουμε για να ειναι πιο ομορφο το νουμερο στους πινακες και να μπερδευεται ο αναγνωστης και ο συντακτης καμια φορα.
Που μπορω να στεiλω βιογραφικο για proofreading??
2 Ο/Η Γιάννης Κ. έγραψε: (πριν 4 έτη)
Τι μπορεί να σχολιάσει κανείς ? Η κυβέρνηση αυτή έχει βαλθεί να εξαθλιώσει τους Έλληνες με πρόσχημα την παραμονή στο ευρώ. Τελικά και από το ευρώ θα φύγουμε και εξαθλιωμένοι θα είμαστε.
3 Ο/Η Τάσος έγραψε: (πριν 4 έτη)
Παει η οικοδομή, πανε οι μεταβιβάσεις παει και η νοοτροποία της αποταμίευσης σε ακίνητα, κατάλαβα πως αισθανόντουσαν οι Ελληνές στην Τουρκοκρατία. Μπραβο στην κυβέρνηση τα καταφερε όλα αυτά με μια κίνηση
4 Ο/Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ έγραψε: (πριν 4 έτη)
Ανεξαρτητως διατυπωσεως ειτε φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (φαπ/2010-2013) και ενιαιος φορος ακινητων (ΕΝ.Φ.ΑΚ.εφακ-2014 και μετα σε συνδυασμο/η μη με τον ΦΑΠ) ειτε ενιαιος φορος ακινητης ιδιοκτησιας (2014 και μετα) ειτε ενιαιο (δηλαδη φορος) τελος ακινητων ψευδεπιγραφα ονομασθει αυτό ισουται με = ΔΗΜΕΥΣΗ= ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17 ΠΑΡ.1,ΠΑΡ.2 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ= ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ,ΑΠΙΙΣΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ Η/ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ-ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ.
Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση των φορολογικών συνταγματικών αρχών της φοροδοτικής ικανότητας, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου και της απαγόρευσης της αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων.
- Δεν συντρέχουν λόγοι επείγοντος που να δικαιολογούν την ανατροπή βασικών αρχών του πολιτεύματος και του Συντάγματος όπως συνέβη.
-Η προβολή οποιουδήποτε λόγου προστασίας δημοσίου συμφέροντος προβάλλεται καταχρηστικά, καθώς αντισταθμίζει το δήθεν συμφέρον των δανειστών με τη λειτουργία του πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών.
προκλητικη καταφορη και θρασυτατη παραβιαση toy πρωτου αρθρου του πρωτου προσθετου πρωτοκολου της εσδα και του αρθρου 17 παρ.1,παρ.2 του ελληνικου συνταγματος.
σε ενα πραγματικο κρατος δικαιου και μονο με την αναφορα τετοιων αντισυνταγματικων παρανομων δημευτικων φορολογικων νομων θα ειχαν επεμβει αυτεπαγγελτως οι καθ'υλην αρμοδιοι εισαγγελεις καθως επισης και η επιστημονικη επιτροπη της βουλης για να τους ακυρωσουν αυτοδικαιως πριν την ψηφιση τους.
αυτο ομως δυστυχως δεν συμβαινει στην ελλαδα.
αυτο που σμβαινει στην ελλαδα ειναι οτι επιτρεπεται να ψηφιζονται τετοιοι αντισυνταγματικοι παρανομοι δημευτικοι φορολογικοι νομοι που καταστρεφουν τους νομιμους ιδιοκτητες των ακινητων με το να τους δημευεται η ακινητη περιουσια παρανομα και αντισυνταγματικα και παραλληλα να μην μπορουν να αποφυγουν την πληρωμη του 100% αυτων των αντισυνταγματικων φορων δηλαδη να υποχρεωνονται να καταβαλουν το 100% αυτων των αντισυνταγματικων και παρανομων φορων κατοχης επι της αντικειμενικης αξιας (η οποια εξ ορισμου δεν εχει φοροδοτικη ικανοτητα καθοσον αποτελει φορολογητεα υλη κενη φορολογικου περιεχομενου διοτι δεν υπαρχει επαχθης η/και χαριστικη δικαιοπραξια επι των ακινητων ουτως ωστε να καταστει ενεργης σαν φορολογητεα υλη) της ακινητης περιουσιας και μαλιστα πριν την οριστικη αμετακλητη και τελεσιδικη εκδοση αποφασης σε περιπτωση που νομιμως προσφυγουν στα διοικητικα δικαστηρια (πρωτοδικειο,εφετειο,στε,εδδα-στρασβουργο) και αυτο συμβαινει γιατι εχουν ψηφισθει αντισυνταγματικοι νομοι που επιβαλλουν την καταβολη του 100% του αμφισβητουμενου ως προς την συνταγματικοτητα φορου-κατα παραβαση του αρθρου 6 παρ.1 της εσδα και του αρθρου 20 παρ.1 περι ευλογου χρονου εκδικασης και περι του αναφαιρετου δικαιωματος για δικαιη δικη.

οι φορολογικοι νομοι-φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (φαπ-2010) (ν.3842/2010, αρθρα 27-56) και (φαπ-2011/2012) (ν.3986/2011 αρθρο 33) και (ν.4152/2013 φεκ-107 υποπαραγραφος α.8.ρυθμισεις φορου ακινητης περιουσιας) καθως επισης και ο νεος υπο ψηφιση φορολογικος νομος-ενιαιος φορος κατοχης ακινητης περιουσιας (εφακ-2014,2015 k.o.k.) ειναι δημευτικοι φοροι εξ ορισμου αφου η αντικειμενικη αξια των ακινητων η οι αυξομειωτικοι συντελεστες που χρησιμοποιουνται απο το υπουργειο οικονομικων για να προσδιoριζουν αυτην δεν δυνανται σε καμια περιπτωση να αποτελεσουν κριτηριο φοροδοτικης ικανοτητας (φοροδοτικη ικανοτητα εχει μονο η συναλλαγη επι των ακινητων με την μορφη της επαχθους η/και της χαριστικης δικαιοπραξιας επ'αυτων οποτε τοτε και μονον τοτε γινονται αντικειμενο φορου τα ακινητα και οχι επι απλης κατοχης των ακινητων γιατι τοτε επι της απλης και μονο κατοχης τα ακινητα αποτελουν φορολογητεα υλη κενη φοροδοτικου περιεχομενου οποτε η επιβολη φορου επι της απλης και μονο κατοχης-δηλαδη φορος επανω στην αντικειμενικη αξια των ακινητων- των ακινητων συνεπαγεται ποσοστικη-εκατοστιαια αφαιρεση-δημευση αυτων δηλαδη των ακκινητων οποτε υπαρχει παραβιαση του αρθρου 17. παρ.1,2 του συνταγματος που προστατευει την ιδιοκτησια-17.1.η ιδιοκτησια τελει υπο την προστασια του κρατους.2.κανενας δεν στερειται την ιδιοκτησια του. μονο το εισοδημα το οποιο φορολογειται με τον φορο εισοδηματος και μαλιστα κατα παραβαση του αρθρου 4 παρ.5 του συνταγματος το οποιο οριζει οτι οι ελληνες πολιτες συνεισφερουν στα δημοσια βαρη αναλογα με τις δυναμεις τους και παρ.1. ολοι ειναι σοι απεντι στον νομο-γιατι φορολογειται αι με τον συμπληρωματικο φορο για ην εκμισθωση ακινητων 1,5%-3,0% καθως επισης και με την εισφορα αλληλεγγυης για τα φυσικα προσωπα ν.3986/2011 αρθρο 29- και με το τελος επηδηδευματος αρθρο 31 του ιδιου
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Εφορία και φορολογική πολιτική