Έντυπη Έκδοση

Πραξικόπημα εν εξελίξει στο Νότιο Σουδάν

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, ότι κατάφερε να αποτρέψει πραξικόπημα, υποκινούμενο από τον πρώην αντπρόεδρό του και πολιτικό του αντίπαλο Ρίεκ Μασάρ, σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες στην Τζούμπα ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις του στρατού, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 73 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός γιατρού στρατιωτικού νοσοκομείου του Νοτίου Σουδάν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που διευθύνει ο ΟΗΕ, οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν ήδη νεκροί όταν διακομίστηκαν στο στρατιωτικό νοκοκομείο, ενώ οι 7 πέθαναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας.

Για 26 νεκρούς αλλά και 140 τραυματίες έκανε λόγο και ο υπουργός Υγείας του Νοτίου Σουδάν, Μακούρ Κόριον, ενώ σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss), 13.000 άμαχοι βρήκαν καταφύγιο σε δύο βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Τζούμπα και υπεράριθμους ασθενείς (39 -εκ των οποίων 5 παιδιά- ενώ διαθέτει μόνο 35 κλίνες) δέχθηκε και η κλινική των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, Χίλντε Τζόνσον, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στους Νοτιοσουδανούς, ζητώντας από πολίτες, κόμματα και την ηγεσία της χώρας να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να σημάνει έξαρση των εθνοτικών εντάσεων και της βίας, ενώ ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ να καλέσει σε διάλογο τους αντιπάλους του για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση. Τη «βαθιά της ανησυχία» για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε με σχετικό ανακοινωθέν και η Αφρικανική Ενωση. Η Ουάσιγκτον ζήτησε χθες από διπλωμάτες της να εγκαταλείψουν το Νότιο Σουδάν.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουδάν
ΟΗΕ