Έντυπη Έκδοση

Πολύδωρας, ο κουρασμένος «στρατιώτης»

Η διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, μετά την παρόμοια απομάκρυνση από το ΠΑΣΟΚ της Θεοδώρας Τζάκρη, θέτει σε καθεστώς ομηρίας την κυβερνητική πλειοψηφία

Με την απώλεια ενός ακόμη κουρασμένου «στρατιώτη» και τις διαθέσιμες εφεδρείες της να μειώνονται απειλητικά, προχωρεί η κυβέρνηση στο σκληρό δρόμο του Μνημονίου.

Η διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα το πρωί του Σαββάτου, μετά την παρόμοια απομάκρυνση από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του μήνα της Θεοδώρας Τζάκρη, δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες στο κυβερνητικό σχήμα και θέτει σε καθεστώς αιχμαλωσίας την κυβερνητική πλειοψηφία.

Και αυτό διότι:

Η ψήφιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και των πλειστηριασμών δεν αποτελεί το τελευταίο δύσκολο χαρτί που πρέπει να «παίξει» η κυβέρνηση.

Τον προσεχή Ιανουάριο αναμένεται η επιστροφή της τρόικας που θα επαναξιολογήσει βασικές παραμέτρους του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ετσι, οι 153 πλέον βουλευτές που διαθέτουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν αποτελούν μόνο μια ισχνή πλειοψηφία, αλλά και μια μόνιμη απειλή αθέτησης των μνημονιακών απαιτήσεων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών, ώστε να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να απομακρύνει το ενδεχόμενο ακόμη ενός ατυχήματος.

Αλλωστε, οι ρυθμίσεις-«σκάνδαλα» που μπήκαν λάθρα στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και προβλέπουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, αλλά και την επιβολή τοκογλυφικών προστίμων έως και 30% σε όσους καθυστερούν να καταβάλουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκάλεσαν έκρηξη στους κυβερνητικούς βουλευτές που ζήτησαν την απόσυρσή τους.

Η επιμήκυνση

Το Σάββατο το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε την επιμήκυνση από δύο σε έξι μήνες του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την επιβολή προστίμου 10% στους φορολογουμένους που καθυστερούν την πληρωμή δόσεων.

Η αλλαγή αυτή, καθώς και η υπενθύμιση στους επιλήσμονες βουλευτές ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο οι ίδιοι είχαν εγκρίνει στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας την επιβολή προστίμων έως και 120% σε περιπτώσεις κατάθεσης ψευδών φορολογικών στοιχείων ή μη κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων, «εξουδετέρωσε» διαθέσεις για νέα διένεξη με τον υπουργό Οικονομικών.

Ρόλο «ειρηνοποιού» διαδραμάτισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Υποστήριξε ότι το πλαφόν των 200.000 ευρώ που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των φτωχών και μεσαίων οικογενειών (π.χ από 330 τ.μ. στο Περιστέρι έως 147 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή), ενώ οι 35.000 ευρώ ετήσιες απολαβές το 90% των εισοδημάτων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερά του χαβιαριού, που ενδιαφέρεται μόνος για τους έχοντες και κατέχοντες.

«Τα δύο νομοσχέδια (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων - Πλειστηριασμοί) αποτελούν τη χαριστική βολή στην εξαθλίωση της κοινωνίας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι της δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας προηγήθηκε, η εκποίηση της δημόσιας γης και η ανατροπή όλων των εργασιακών σχέσεων.

Επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιώντας τον ότι η διάταξη με την οποία επιβάλλονται τοκογλυφικά πρόστιμα θα οδηγήσει «τους πολίτες στην απόγνωση και την αυτοκτονία». Κατηγόρησε επίσης τον Αντώνη Σαμαρά ότι προτίμησε να κρυφτεί επικοινωνιακά και να διαρρεύσει ότι δεν έχει σχέση με τη ρύθμιση, εμφανίζοντας έτσι μια κυβέρνηση που κανένας δεν ξέρει ποιος νομοθετεί.

Αντίθετη Παπαρήγα

Κατηγορηματικά αντίθετη στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ήταν και η Αλέκα Παπαρήγα. Ανέφερε ότι αδυνατεί να καταβάλει τις φορολογικές της υποχρεώσεις και υποστήριξε ότι η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι μια οικογένεια με 35.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να είναι συνεπής δεν ευσταθεί, διότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση.

Τις ρυθμίσεις ανέλαβε να υπερασπιστεί σε κορυφαίο επίπεδο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι είναι τόσο ασφυκτικό το πλαίσιο ελέγχου των τραπεζών, που έτσι δεν κινδυνεύουν οι φτωχοί και αδύναμοι.

Επέμεινε αντίθετα ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων για τα οποία, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει πρόνοια, αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός ήρθε ως συνήθως λίγη ώρα πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Υπέρ των πλειστηριασμών ψήφισαν 152 βουλευτές (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Απόστολος Κακλαμάνης). Κατά ψήφισαν 141.

Το Σάββατο το μεσημέρι διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με την κυβέρνηση να αποσπά τους ίδιους ψήφους (152) και την αντιπολίτευση 143.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Σε τεντωμένο σχοινί μέχρι τον Απρίλιο