Έντυπη Έκδοση

Επίτιμος δημότης Ηρακλείου ο Κινέζος πρέσβης

Κοπέλι από την Κίνα είναι από προχθές ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Du Qiwen. Λίγο πριν ο ίδιος πει στους Ελληνες «zai jian» (αντίο στα κινέζικα) και ενώ λήγει η θητεία του στη χώρα μας, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης του απένειμε τον τίτλο του «Δημότη επί Τιμή» της πόλης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης απονέμει τον τίτλο στον Du Qiwen που λέει αντίο στη χώρα μας Ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης απονέμει τον τίτλο στον Du Qiwen που λέει αντίο στη χώρα μας Πρόκειται για τίτλο που ήρθε να επισφραγίσει την αγάπη του πρέσβη για την Κρήτη, αγάπη η οποία έχει και πνευματικές ρίζες, καθώς ο κ. Du Qiwen είναι ένθερμος θαυμαστής του Νίκου Καζαντζάκη και λάτρης του καζαντζακικού λόγου.

Μπροστά στον τάφο του μεγάλου στοχαστή, στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, ο πρέσβης είχε δηλώσει: «Τιμούμε το μεγάλο τέκνο της Κρήτης και της Ελλάδας και σεβόμαστε το πνευματικό - συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη που είναι ένας από του σημαντικότερους συγγραφείς στον κόσμο». Επίσης στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά (όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του) είχε γράψει: «Αιώνια δόξα στον Νίκο Καζαντζάκη, έναν μεγάλο άνδρα, έναν διαπρεπή γιο της Κρήτης και έναν καλό φίλο του κινεζικού λαού».

Ξεχωριστός άνθρωπος

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, που έγινε στην αίθουσα «Ελ. Βενιζέλου» στη Λότζια, παρουσία των τοπικών αρχών και του Κινέζου εμπορικού ακολούθου, ο δήμαρχος Ηρακλείου έπλεξε το εγκώμιο στον Κινέζο πρέσβη αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, φίλο της χώρας μας, φίλο της Κρήτης και του Ηρακλείου, και τονίζοντας ότι σε όλο το διάστημα της εδώ παραμονής του κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ελληνοκινεζικής φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής, αλλά και ο δευτερογενής τομέας.

«Είμαστε μάλιστα βέβαιοι ότι τώρα που έβαλε το νερό στο αυλάκι, όπως λέμε εδώ στην Κρήτη, θα συνεχίσουν τα πράγματα να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, με αμοιβαίο και προφανές όφελος και για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Νωρίτερα ο πρέσβης της Κίνας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο ευχαρίστησε για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων Κινέζων πολιτών πριν από 3 χρόνια, από τη φλεγόμενη Λιβύη και τη φιλοξενία τους στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη, με αφορμή το γεγονός έχει γραφτεί βιβλίο στην Κίνα και σύντομα πρόκειται να γυριστεί ταινία, με θέμα τη συγκεκριμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Ο ίδιος πάντως φαντάζεται ένα ντοκιμαντέρ, γι' αυτό και θα προτείνει να συμμετέχουν στην ταινία οι φυσικοί πρωταγωνιστές που βοήθησαν τις κρίσιμες ώρες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Κίνα
Κρήτη