Έντυπη Έκδοση

Μισθοδικείο: Οχι στις αναδρομικές μειώσεις, ναι στο αφορολόγητο των δικαστικών λειτουργών

Φρένο στις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών, όπως καταγράφτηκαν πρόσφατα στο Μνημόνιο ΙΙΙ, έβαλε το Μισθοδικείο, κρίνοντας πως η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι αντισυνταγματική.

Την ίδια ώρα, με άλλη απόφασή του το δικαστήριο έκρινε πως οι δικαστικοί λειτουργοί δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους.

Η πρόεδρος του Μισθοδικείου και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Σαρπ, προχώρησε στη δημοσίευση δύο αποφάσεων. Με την πρώτη, που αναφέρεται στα μισθολογικά των δικαστών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές διατάξεις για τις πρόσφατες μειώσεις στη μισθοδοσία τους.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως οι συνεχείς μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγιναν, καθώς και η υποχρέωση αναδρομικής επιστροφής αποδοχών τους που νόμιμα είχαν εισπράξει, αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος.

Οπως αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση, η υπόθεση αποτελεί ζήτημα εξασφάλισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, και ως εγγύηση αυτής κρίνεται, κατά το Μισθοδικείο, και η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστών.

Η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος, με μείωση των αποδοχών τους, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η μείωση αυτή είναι τέτοιας φύσεως ή εκτάσεως που να επιφέρει πράγματι ανατροπή τού έως τότε ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί -σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση- να γίνει αφ' ενός μεν χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος και αφ' ετέρου χωρίς να προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία ότι η μείωση αυτή είναι αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλα μέτρα.

Οι αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, καταλήγει το Μισθοδικείο, «αντίκεινται στο άρθρο 26 του Συντάγματος και στις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών με τη χορήγηση σε αυτούς αποδοχών ανάλογων προς το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματός τους».

Με μία δεύτερη απόφαση του Μισθοδικείου, πάντως, κρίθηκε πως θα πρέπει να ισχύει για τους δικαστές η φοροαπαλλαγή 25% επί των ακαθάριστων αποδοχών τους, όπως ακριβώς για τους βουλευτές. Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόβλεψη του Ζ'/1975 Ψηφίσματος της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθάριστων βουλευτικών αποδοχών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ έγραψε: (πριν 4 έτη)
Οί δικαστές ευλογούν τά γένεια τους.
Ό λαός δοκιμάζεται από τίς αντοχές του , μέ εξαθλίωση καί σύνθλιψη τής αξιοπρέπειας τους καί εκείνοι ζητούν αφορολόγητο.
Όταν ό Δικηγορικός σύλογος Αθηνών {Δ.Σ.Α.) έκανε προσφυγή στό Συμβούλιο τής Επικρατείας γιά τό μνημόνιο , ότι είναι παράνομο καί ότι καταπατούντε τά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι είναι αντιΣυνταγματικό, τό Σ.τ.Ε ΑΠΟΦΆΝΘΗΚΕ ότι τό μνημόνιο είναι Συνταγματικό. Πώς λοιπόν τό Μισθοδικείο έβγαμε τέτοια απόφαση καί δή ή αντιπρόεδρος τού Σ.τ.Ε; Απλά δέν περίμεναν ότι ή τρό'ι'κα θά τούς ακουμπούσε. Άν καί εφ`όσον ή δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όπως αναφέρη στήν απόφασή του τό μισθοδικείο, γιατί δέν επεμβένει , 1ον , ότι τό Σύνταγμα τό έχουν κάνει κουρέλι οί Κυβερνήσεις από τήν υπογραφή τού 1ου μνημονίου καί κυβερνούν μέ πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πού είναι αντιΣυνταγματικό 2ον , γιατί δέν επεμβένει μέ όλα αυτά τά σκάνδαλα πού έχουν γίνει από τό 1974 έως σήμερα, (Κωσκοτάς, Βατοπέδι, χρηματηστήριο,υποβρήχια) είναι μερικά από αυτά. Έχουν κατασπαταλήσει καί κλέψει τό χρήμα τού Ελληνικού λαού, έχουν ξεπουλήσει τήν Ελλάδα γιά λίγα αργύρια οί ανθΈλληνες εβραιοΓερμανοτσολιάδες κυβερνώντες. Ό λαός τά ξέρει καί ή δικαιοσύνη είναι τυφλή καί κουφή αλλά καί μουγκή ταυτόχρονα, καί αγρόν αγοράζει. Ό λαός , πρέπει νά τό ξέρουν οί κύριοι-κύριοι τής δικαιοσύνης, δέν τής έχουν πιά εμπιστοσύνη. Όλοι οί κύριοι αυτοί θά λογοθοτήσουν όταν έρθει ή ώρα, από τόν κατώτερο έως καί τόν ανώτερο. Όταν οί πολίτες κατέθεσαν μυνήσεις γιά εσχάτη προδοσία σέ όλουςν τούς βουλευτές πού ψήφισαν τά μνημόνια, ή δικαιοσύνη, κώφευε, εθελοτυφλούσε καί αντί νά διατάξει τήν σύλληψη τους , μάς μέμφονταν κι`όλας ή κα εισαγγελεύς πού πήγαμε καί καταθέσαμε τίς αγωγές.
Ό λαός θά τούς τιμωρήσει όλους όσους συνεργάστηκαν μέ αυτές τίς κυβερνήσεις, όταν θά έρθει ή ώρα, καί είναιο κοντά.

Αργύριος Μαρινάκης
2 Ο/Η ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ έγραψε: (πριν 4 έτη)
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΈΥΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ BLOG "ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ " ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Κοσμάκης, φτωχοί Έλληνες Πολίτες πεθαίνουν γύρω σου κυρ Δικαστή...στους πόσους νεκρούς τάχα θα είν' άξιοι να τους αποκριθείς;

Στις12/16/2013 07:59:00 μ.μ.
γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Δεκέμβρης του ’13. Άθλιες Μέρες Πολέμου και τότε και τώρα. Το χρώμα αλλάζει μόνο. Μαύρες τότε. Γκρίζες τώρα. Σκοτεινές έτσι κι αλλιώς.
Πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης της χώρας, Δικαστές και Εισαγγελείς συγκεντρώθηκαν και απηύθυναν λόγο διαμαρτυρίας προς την Πολιτεία...
Για τα δεινά που υποφέρει η Δικαιοσύνη στον τόπο. Των εκπροσώπων της συμπεριλαμβανομένων.

Η «έννοια Πολιτεία» όμως ενίοτε είναι αρκούντως αόριστη. Προς ποιόν λοιπόν στόχευαν τα βέλη;
Την Πολιτεία κατά βάση την αποτελούν κάποιοι «πυλώνες». Σε ποιόν άραγε απ’ όλους «εστίασαν»;

Στο Λαό;
Μάλλον όχι...Δεν πιάνεται αυτός...η εξουσία του υφίσταται μια φορά στα 4 χρόνια. Κι αυτή χειραγωγούμενη. Συνεπώς, ως Πυλώνας είναι ψευδεπίγραφος.
Απομένουν 3.

Ο Νομοθέτης;
Άκυρος κι αυτός...ότι θέλει τον κάνει ο κυβερνήτης...

Ο κυβερνήτης λοιπόν, ο «Εκτελεστικός» είναι ο Μέγας Άρχων;...εν πολλοίς μάλλον.
Και οι «συν αυτώ» βεβαίως...οι «όπισθεν αυτού» καλύτερα...οι κινώντες την Μαριονέτα...
Ναι, τώρα «έδεσε» καλύτερα.
Ή μήπως όχι;

Δηλαδή, να υποθέσουμε πως τα «βέλη στόχευαν όχι στο προσκήνιο αλλά στο εξουσιαστικό παρασκήνιο»;
Μπα...συνωμοσιολογικό ακούγεται...
Και η Δικαιοσύνη δεν ασχολείται με μεταφυσική και αποχρώσες ενδείξεις...αλλά με Λογική και αποδείξεις.
Και το «ελιτίστικο εξουσιαστικό παρασκήνιο» ανήκει στο χώρο της συνωμοσιολογίας και των «Σκιών»...

Όπως και να’ χει, αυτός, ο Εκτελεστικός και λιγότερο ο Νομοθέτης (εφόσον αν δεν του αρέσει ή δεν συμφωνεί με κάτι ο Βο(υ)λευτής μπορεί ή να εναντιωθεί ή να παραιτηθεί) είναι που κάνουν κουμάντο στο γκοβέρνο της Πολιτείας (τυπικά τουλάχιστον).
Πλην όμως...

Για να πάρουν την όποια απόφαση θα ζυγιάσουν τις «πιέσεις» και τα «βαρίδια στη ζυγαριά που κρύβουν στην τσέπη τους» (νάτες πάλι οι «Σκιές του παρασκηνίου»).
Πιέσεις από τις ελίτ, τα ΜΜΕ, τις διάφορες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, ξένες δυνάμεις, ΑΛΛΆ...
(...κι εδώ έρχεται η ώρα της 4ης Μεγάλης Εξουσίας....)
...ΚΑΙ τους Δικαστές...

που αν θέλουν, αυτοί μπορούν να είναι ο «κρίσιμος παράγοντας»...ιδίως σε περιόδους κρίσης...
έγιναν λοιπόν οι Δικαστές αυτός ο κρίσιμος παράγοντας;
ΟΧΙ...

Βλέπουν την εκτεταμένη διαφθορά στην Πολιτεία και κυρίως στην Ηγεσία της (τις ανώτερες τάξεις συμπεριλαμβανομένων πρωτίστως των 2 εξουσιών – νομοθετικής και εκτελεστικής) και βεβαίως στις «Σκιές του Παρασκηνίου» κι αντί να παρέμβουν αποφασιστικά αφήνουν την κατάσταση να τελματώνει και να επιδεινώνεται δεκαετίες τώρα...κι ενίοτε να τους συμπαρασέρνει με διάφορους τρόπους...

Και ιδού τ’ αποτελέσματα...
Η ελληνική κοινωνία – και δη η φτωχολογιά – υποφέρει από την βαρύτερη κρίση απ’ την εποχή του εμφυλίου.
Κόσμος λιμοκτονεί, εξαθλιώνεται κι αυτοκτονεί.
Νομοθέτες και Κυβερνήτες γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι στην θανάσιμη αντιλαϊκή πολιτική τους. Στην κυριολεξία σκοτώνουν πληθυσμό...Έλληνες συμπολίτες μας...φτωχολογιά...

Και οι Δικαστές;
Απλώς μαζεύονται σε μια πανελλαδική σύναξή τους για να διαμαρτυρηθούν λέγοντας πως επαρκής Δικαιοσύνη δεν γίνεται με τόσο χαμηλούς μισθούς.
Ναι...είπαν και για τους ανεπαρκείς εξοπλισμούς κι εγκαταστάσεις και προσωπικό...

Είπαν δηλαδή πως η Πολιτεία δεν τους τα παρέχει...
Τα ζήτησαν δηλαδή από την Πολιτεία...
Την «διεφθαρμένη Πολιτεία»...
Αυτό ξέχασαν να το πουν...

Δεν έκαναν κανενός είδους διασύνδεση του όρου «διεφθαρμένη» με την ανεπάρκεια της Δικαιοσύνης...δεν ειπώθηκε ούτε σαν αστερίσκος πως εάν η Δικαιοσύνη είχε καταδιώξει αμείλικτα, εκτεταμένα και ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ την Διαφθορά όλων αυτών των «Ελίτ – Πολιτικοοικονομικών Ηγετών – Σκιών», τότε η Πολιτεία θα άρχιζε να λειτουργεί. Κι ένα από τα πρώτα που θα έκανε θα ήταν η ενίσχυση της Δικαιοσύνης για να λειτουργήσουν και οι δύο ακόμη πιο ενεργά και δυναμικά.
Δεν τόνισαν δηλαδή πως στην Πολιτεία – την οποία κατηγόρησαν – υπάγονται με μάλιστα βαρύνοντα ρόλο κι αυτοί οι ίδιοι...

Θα μπορούσαν και θα όφειλαν, αφού διαπίστωσαν την ανεπάρκεια των υπολοίπων εξουσιών να καλύψουν αυτοί το κενό.
Να αποκαταστήσουν ΑΥΤΟΙ τις ισορροπίες.
Επέλεξαν να μην το κάνουν.

Άφησαν ξέφραγη και στο ατιμώρητο όλη αυτή την διαφθορά των ελίτ και των «Πολιτειακών Εξουσιών» που κατέστρεψε τη χώρα και τη φτωχολογιά.

Είχαν όπλα να την καταδιώξουν, τουτέστιν και την δικαιοσύνη και ισονομία να κατοχυρώσουν στην πράξη, όπως και την κοινωνική συνοχή (πάμε για εμφύλιο και μάλιστα του μεγίστου μίσους αλλήλων επ’ αλλήλων) να διαφυλάξουν και την οικονομία (πόσα δις θα μπορούσαν ν’ αντλήσουν από την δίωξη της διαφθοράς;) να περισώσουν.
Όχι όμως...
Επέλεξαν να μην το κάνουν...

Παρά που και που διαμαρτύρονται προς τους Πολιτικούς για τους χαμηλούς μισθούς τους και την ανεπάρκεια πόρων και στελεχών για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη....

Θα μπορούσαν – αν ήθελαν – ακόμη ακόμη και
3 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 4 έτη)
Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει !
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μισθοί/συντάξεις
Απόφαση
Δικαιοσύνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο