Έντυπη Έκδοση

Για τον Ολυμπίτη Β. Ν. Χατζηβασίλη

Το μεγάλο σε όγκο και εξαιρετικό σε ποιότητα και εκφραστικότητα έργο του Καρπάθιου ναΐφ ζωγράφου Βασίλη Ν. Χατζηβασίλη (1918-2005) παρουσιάζεται αύριο στις 9.00 π.μ. στην Αίθουσα 204, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Λαογραφία».

Για τον Ολυμπίτη λαϊκό ζωγράφο θα μιλήσει ο καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλεξιάδης και στη συνέχεια ο καρπαθιακής καταγωγής ιστορικός ερευνητής Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης θα κάνει μια εκτενή αναδρομή στην καλλιτεχνική διαδρομή του δημιουργού. Ο σκηνογράφος Αντώνης Γ. Χαλκιάς, συνεργάτης παλαιότερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα αναφερθεί διεξοδικά στις ποικίλες δημιουργίες του λαϊκού καλλιτέχνη και στις επιρροές που δέχτηκε, ενώ θα επεκταθεί και στην εικαστική αξιολόγηση του έργου του Β. Ν. Χατζηβασίλη. Η Βενετία Μ. Σκευοφύλακα, συγγραφέας του βιβλίου «Βασίλης Ν. Χατζηβασίλης - Ενας λαϊκός καλλιτέχνης από την Ολυμπο Καρπάθου», θα μιλήσει για τη σχετική εργασία της. Την παρουσίαση θα κλείσει ο ζωγράφος Γιάννης Β. Χατζηβασίλης, που θα αναφερθεί στη σχέση του με τον πατέρα και δάσκαλό του.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο διευθυντής του τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ενώ θα παρεμβληθούν κινηματογραφικές προβολές με αναφορά στη ζωή του λαϊκού δημιουργού και στον λαογραφικό πλούτο της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Ολύμπου της Καρπάθου. Η προσέλευση του κοινού θα είναι ελεύθερη. *

Αντιθέσεις

Κατερίνα Παπακώστα βουλευτής Ν.Δ.

«Πρέπει να πάμε σε "καθαρά ψηφοδέλτια".

Να μην είναι υποψήφιοι οι εμπλεκόμενοι»

«Κανάλι 1»

Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ν.Δ.

«Δεν πιστεύω ότι  θα οδηγηθεί εξαιτίας ενός προσωπικού ζητήματος ο τόπος σε εκλογές»

«ΝΕΤ»

Βραδιές βιβλίου στο Ευγενίδειο

Κάθε μήνα ένα επιστημονικό βιβλίο και πολλή συζήτηση στο Ιδρυμα Ευγενίδου, Συγγρού 387, Π. Φάληρο.

Συμμετοχή ελεύθερη, τηλ.: 210-9469631-32. Για τον Διονύση Σιμόπουλο (φωτογρ.), επιστημονικό συνεργάτη στο «ΓΕΩτρόπιο», συγγραφέα των βιβλίων της σειράς, η εκλαϊκευμένη επιμόρφωση δεν είναι κάτι καινούργιο. Με σπουδές στην Επικοινωνία και την Αστροφυσική στο Πανεπιστήμο της Λουιζιάνας των ΗΠΑ (1963-1972), βραβεύτηκε επανειλημμένα σε διαγωνισμούς επικοινωνίας. Αρχισε να εργάζεται το 1968 και χρημάτισε διαδοχικά επιμελητής, βοηθός διευθυντής εκπαιδευτικών θεμάτων και διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνας. Το 1973 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως διευθυντής του Πλανηταρίου. Με στόχο το ευρύ κοινό, έχει γράψει πάνω από 200 σενάρια οπτικοακουστικών πολυθεαμάτων Πλανηταρίου και έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε μικτά ακροατήρια, σε θέματα επιστήμης και αστροφυσικής. Για την τηλεόραση έχει γράψει πάνω από 400 σενάρια ντοκιμαντέρ (ΕΤ1 και ΝΕΤ) σε επιτυχημένες σειρές όπως «Κόκκινοι γίγαντες - άσπροι νάνοι», «Στα μονοπάτια των άστρων», «Η μεγάλη περιπέτεια» κ.λπ. Επιπλέον, εκατοντάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Για την Αιτωλοακαρνανία

*«Τουριστικός Οδηγός Αιτωλοακαρνανίας», τηλ.: 210-6143931.

Ενα οδοιπορικό πολιτισμού 232 σελίδων, σε κείμενα Λίνου Υφαντή και φωτογραφίες Γιάννη Γιαννακόπουλου, μια πολυτελής έκδοση με ενημερωμένους χάρτες, ιστορικά στοιχεία, πλήρη περιγραφή κάθε περιοχής και χρηστικές πληροφορίες για τον επισκέπτη (μνημεία, μουσεία, εστιατόρια, καταλύματα κ.λπ.). Σκοπός της έκδοσης είναι η προβολή του νομού ως ταξιδιωτικού προορισμού και η ολοκληρωμένη ενημέρωση για την Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό εργαλείο το οποίο σύντομα θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των πολιτών, των φορέων και των υπηρεσιών.

Το Αιγαίο στο ΕΙΕ

Με τις ομιλίες της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Φιλολογίας Λίλας Μαραγκού «Αρχαίοι πύργοι στην Αμοργό» και του Παναγιώτη Μιχαηλάρη «Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο της Λέσβου» ξεκινά αύριο ο Ε' κύκλος (έως 26 Μαΐου) ομιλιών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, τηλ.: 210-7273501, με θέμα: «Αιγαίο: Οικονομία, εμπόριο, πειρατεία και επιδρομές ανά τους αιώνες».

 Ο κύκλος αυτών των διαλέξεων αποτελεί τη συνέχεια ενός προγράμματος που ξεκίνησε το ΚΕΡΑ σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών της Ρόδου, καρπός του οποίου υπήρξε ο συλλογικός τόμος Sailing in the Aegean. Readings on the economy and trade routes, στη σειρά «Μελετήματα» του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του ΕΙΕ. Σκοπός είναι να αναδειχθούν διαφορετικές εκφάνσεις της οικονομίας στον χώρο του Αιγαίου και οι παράγοντες που έδρασαν καταλυτικά στη ζωή των νησιωτικών πληθυσμών. Την Τρίτη 12 Μαΐου παρουσιάζεται το θέμα «Η τέχνη του γυαλιού στον αρχαίο ελληνικό κόσμο», με ομιλητή τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, αρχαιολόγο Εφορείας Ρόδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα