Έντυπη Έκδοση

Ελλήνων γεύσεις

Μια χρονιά νέα ξεκινά και ζούμε όλοι με την ελπίδα της ανάκαμψης. Οι Ελληνες παραγωγοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το 2013, έχοντας να ανταγωνιστούν την κρίση που κατά μία έννοια λειτούργησε θετικά για το αγοραστικό κοινό αφού υποχρεωτικά οι τιμές συμπιέστηκαν, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχε επιπτώσεις στην ποιότητα.

Σημαντικό επίσης το ότι οι νέες ιδέες πρυτανεύουν με αποτέλεσμα και να αντικαθίστανται προϊόντα εισαγωγής που στους καλούς καιρούς μάς άδειαζαν την τσέπη. Οπως πχ. αυτή για την παλαίωση του τσίπουρου που χαλαρά αντικαθιστά πια το ουίσκι και το κονιάκ. Διαβάστε το σχετικό κομμάτι και θα καταλάβετε.

Τίμια κρασιά

Δύο τίμια ξηρά κρασιά, ένα λευκό και ένα ερυθρό με την κοινή ονομασία «Δωρικός οίνος», φτιάχνει από το δικό του αμπελώνα ο Γιώργος Μπαλατσούρας, σε υψόμετρο 800, στα Βαρδούσια. Για το λευκό συνδυάζει τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, ορεινό Ροδίτη και Σαββατιανό (12 vol). Το κόκκινο γίνεται από Μαυρούδι, Σκυλοπνίχτη Αράχοβας και ορεινό Ροδίτη (12,30 vol). Σημειώστε πως τα σταφύλια είναι βιολογικής γεωργίας. «Μικρός» ο παραγωγός σε ποσότητα φιαλών δίνει, όπως και πρέπει, σημασία στην ποιότητα των προϊόντων του. Ατυχώς δεν έχει αρχίσει ακόμα να εμφιαλώνει το θαυμάσιο τσίπουρό του.

Στην Αθήνα θα τα βρείτε σε εξαιρετική σχέση τιμής - ποιότητας

(κάτω από 4 ευρώ) στο «Ε-bloko», Κηφισού 18, Αγ. Ι. Ρέντης, info@ebloko.gr, τηλ. 210-4819880.

Βαθύ άρωμα

Ενας ιδανικός εσπρέσο με χώρα προέλευσης την Κόστα Ρίκα και συγκεκριμένα τη φάρμα Σαν Ραφαέλ. Στη βάση του, δύο ποικιλίες: οι Caturra και Catuai. Στα χαρακτηριστικά του, το βαθύ άρωμα και η πλούσια γεύση, που συνδυάζει και την οξύτητα εσπεριδοειδών. Η συσκευασία, που κλείνει αεροστεγώς, τον κρατά φρέσκο μέχρι την πλήρη κατανάλωσή του. Το φλιτζανάκι με το λύγκα, που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες της φωτογράφησης, είναι συλλεκτικό, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και προέρχεται από τη σειρά «Art» του Ιανού.

* «KUDU»: Σπ. Βρεττού 10, Μεταμόρφωση, τηλ. 210-2818840.

Αντί για ουίσκι

Δεν είναι πολλοί οι Ελληνες αποσταγματοποιοί που προσανατολίζονται στην παλαίωση του τσίπουρου, το σίγουρο πάντως είναι ότι με τον καιρό θα γίνουν περισσότεροι, αφού αυτός ο κίτρινος χρυσός τείνει να αντικαταστήσει τα αποστάγματα εισαγωγής.

Το συγκεκριμένο που σας προτείνουμε, παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, παράγεται από τη «Verino» του Αργους, είναι απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής με τέλεια καθαρότητα και λεπτό άρωμα.

Στην Αθήνα θα το βρείτε στη «Λέσχη φίλων ελληνικού κρασιού», Νυμφαίου 9, Ιλίσια, τηλ. 210-7798383.

Σπάνιο φρούτο

Είναι σπάνιο φρούτο το μαυροκέρασο και ως γλυκό το βρίσκεις δύσκολα στην αγορά, αφού λίγες είναι οι οικοτεχνίες που το παρασκευάζουν. Ανάμεσά τους και αυτή της Θεοδώρας Νοβακίδου, που ως τρίτη γενιά μελισσουργός χρησιμοποιεί λίγη ζάχαρη και ως κύριο γλυκαντικό το μέλι. Σπάνια γεύση για ένα προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.

* «Μελίνο»: Ελευθερούπολη Καβάλας, τηλ. 25920-24340.

Θρεπτικό και υγιεινό

Δύο διαφορετικά είδη ρυζιού πάντα βιολογικής καλλιέργειας και ελληνικής προέλευσης προτείνει η «Biodynamic», το κίτρινο παρμπόιλντ και το γλασέ αποφλοιωμένο. Για ρύζι σπυρωτό, για ριζότο ή για τα γεμιστά, θα είστε σίγουροι πως θα τρώτε θρεπτικά και υγιεινά. Η εταιρεία, μια οικογενειακή επιχείρηση, προσανατολίζεται στην ελληνική ύπαιθρο, ψάχνοντας συνεχώς για νέα προϊόντα, στηρίζοντας έτσι τους Ελληνες παραγωγούς.

* «Biodynamic»: Φιλικής Εταιρείας 6, Μεταμόρφωση, τηλ. 210-2771573, www.biodynamic.com.gr

Καπνιστό πιπέρι

Το έντονο άρωμα και η ακόμα πιο δυνατή γεύση χαρακτηρίζουν το πιπέρι που σας προτείνουμε. Παρασκευάζεται από ντόπια κόκκινη πιπεριά (όχι υβρίδιο) της Αριδαίας (Καρατζόβα), που όταν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση, απλώνεται σε κρεβατίνες και καπνίζεται με ξύλο οξιάς. Στη συνέχεια τρίβεται στο νερόμυλο και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Στην Αθήνα το βρήκαμε στο «Box», Κυδωνιών 36, αγορά Βύρωνα, τηλ. 210-7600279.

**Θεόδωρος Μπόλκης, κεντρική πλατεία Αριδαίας, τηλ. 6978-379666.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΡΙΤΑ ΠΑΠΑΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)
ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ !!!ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΔΩ !!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελλήνων γεύσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών