Έντυπη Έκδοση

Νόμιμη στη Νέα Υόρκη η ιατρική μαριχουάνα

Η Νέα Υόρκη θα «φουμάρει» νόμιμα πλέον, μόνο όμως για ιατρικούς σκοπούς. Ο κυβερνήτης της, Μάριο Κουόμο, αποφάσισε η νέα Υόρκη να γίνει η 21η πολιτεία των ΗΠΑ που θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την κάνναβη νομιμοποιώντας τη χρήση της μαριχουάνας μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα εφαρμοστεί σε 20 νοσοκομεία της πολιτείας με πληθυσμό 19,5 εκατομμύρια κατοίκους.

«Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, και 20 πολιτείες την έχουν επιτρέψει. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου 20 νοσοκομεία θα μπορούν να τη συνταγογραφούν», δήλωσε ο Μάριο Κουόμο, που σημεωτέον είχε αντιταχθεί επί σειρά ετών στην εφαρμογή του μέτρου. «Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της ιατρικής μαριχουάνας», συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης.

Ο Μάριο Κουόμο θα εκδώσει νομοθετικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς η πρόταση έχει καταψηφιστεί τέσσερις φορές από το τοπικό Κοινοβούλιο. Μαζί με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, σε ποσότητες και πλαίσιο λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό, επιτρέπεται σε 21 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στην Ουάσιγκτον.

Πρωτοπόρος στο θέμα υπήρξε η Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1996. Εκεί η μαριχουάνα συνταγογραφείται ακόμη και για απλούς πόνους της μέσης.

Στη Μασαχουσέτη, όπου το μέτρο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2012, οι ασθενείς μπορούν να κατέχουν την αναγκαία για ιατρική χρήση 60 ημερών ποσότητα, στο πλαίσιο αγωγής για καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας...Το Βερμόντ επιτρέπει στους ασθενείς «την κατοχή δύο μεγαλωμένων, επτά μικρών φυτών και 56,6 γραμμαρίων κάνναβης». Το Ορεγκον επιτρέπει την κατοχή 680 γραμμαρίων για άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup τον Οκτώβριο 2013, το 58% των Αμερικανών είχε ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας. Μέχρι σήμερα 14 πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης. Πρόσφατα, το Κολοράντο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές στο Κολοράντο ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης.Η πολιτεία της Ουάσιγκτον ψήφισε αντίστοιχο μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη.

Οι αρχές των δύο αυτών πολιτειών αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια, τη διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο η πώληση όσο και η κατοχή παραμένουν απαγορευμένες. Ομως τον Οκτώβριο 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε εγκύκλιο στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ζητώντας τους να μην προβαίνουν στη δίωξη ατόμων που προμηθεύουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

* Χθες και η Γαλλία έκανε το πρώτο βήμα στην ιατρική χορήγηση της κάνναβης, εγκρίνοντας την κυκλοφορία φαρμάκου για την ανακούφιση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, το οποίο βασίζεται σε εκχυλίσματα του φυτού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Arion έγραψε: (πριν 6 έτη)
Ναι γι αυτό στο Κολοράντο κάθε μέρα θρηνούν θανάτους εφήβων μετά από δόση χασίς. Μακάρι να μη μας βρούν τέτοιες συμφορές κι εδώ . .
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση