Έντυπη Έκδοση

ΚΛΕΙΩ ΠΑΠΑΠΑΝΤΟΛΕΩΝ (δικηγόρος, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

«Απαράδεκτη η απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών»

Στο ζήτημα των αδειών, η Πολιτεία στάθμισε ότι η κρίση για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενο πρέπει να είναι εξατομικευμένη και ότι το είδος του διαπραχθέντος εγκλήματος είναι κατ' αρχήν αδιάφορο.

Η στάθμιση αυτή της Πολιτείας λαμβάνει υπ' όψιν δύο θεμελιώδεις παραδοχές: πρώτον, ότι ο εγκλεισμός, και δη ο μακροχρόνιος, είναι μια εξ ορισμού φρικώδης κατάσταση για την ανθρώπινη ύπαρξη και, δεύτερον, ότι ο -κατ' όνομα έστω- σκοπός του εγκλεισμού είναι ο σωφρονισμός του προσώπου και όχι η εξάλειψή του.

Είναι συνεπώς ικανή η παραβατική συμπεριφορά ενός μόνο κρατουμένου -όσο σημαντικός και εάν είναι αυτός για το κράτος- για να ανατρέψει άρδην αυτόν το συλλογισμό; Προφανώς και όχι. Ως εκ τούτου, το μόνο που πράγματι έχει να κάνει το κράτος στην περίπτωση Ξηρού είναι να τον εντοπίσει και να τον οδηγήσει στη φυλακή. Αυτό γίνεται σε ένα κράτος δικαίου μιας συντεταγμένης πολιτείας. Αυτό που δεν γίνεται, είναι η απόπειρα εκφοβισμού δικαστών και άλλων λειτουργών ώστε να πράττουν όχι αυτά που επιβάλλει η συνταγματική τάξη και ο νόμος, αλλά αυτά που θέλουν οι εκάστοτε κρατούντες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Συνεντεύξεις
Σωφρονιστικό σύστημα
Κύριο θέμα
Η τρομοϋστερία ως πρόσχημα