Έντυπη Έκδοση

ΟΧΙ στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου

Σαν τα μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών που μονιάζουν για λίγο υπό το βάρος κοινής δυστυχίας, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κατακερματισμένο συνδικαλιστικά χώρο του βιβλίου -ΣΕΒΑ, ΣΕΚΒ, ΕΝΕΛΒΙ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και η Εταιρεία Συγγραφέων- ένωσαν χθες τις φωνές τους για να υπερασπιστούν «την πιο σημαντική θεσμική παρέμβαση που έγινε ποτέ» στην εγχώρια βιβλιαγορά, τον απειλούμενο με κατάργηση νόμο της ενιαίας τιμής.

«Ημουν από εκείνους που προώθησα τον νόμο της ενιαίας τιμής εδώ, καθώς είχα διαπιστώσει από κοντά τα θετικά του αποτελέσματα, όταν εφαρμόστηκε στη Γαλλία», δήλωσε ο Τίτος Πατρίκιος «Ημουν από εκείνους που προώθησα τον νόμο της ενιαίας τιμής εδώ, καθώς είχα διαπιστώσει από κοντά τα θετικά του αποτελέσματα, όταν εφαρμόστηκε στη Γαλλία», δήλωσε ο Τίτος Πατρίκιος Φωνές βοώντων εν τη ερήμω; Το σίγουρο είναι πως ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται έτοιμο να άρει, καθ' υπόδειξιν του ΟΑΣΑ, τις προστατευτικές διατάξεις που αφορούν στη διακίνηση των φρεσκοτυπωμένων βιβλίων, ο υπουργός Πολιτισμού αρνείται πεισματικά να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, όπως αρνείται και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των σωματείων, λες και το ζήτημα της εκδοτικής πολυφωνίας δεν τον αφορά. Το δυστύχημα είναι πως ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος -που το 1997, ως επικεφαλής του ΥΠΠΟ, είχε προωθήσει την υιοθέτηση αυτών των προστατευτικών μέτρων- ποιεί ουσιαστικά την νήσσαν: η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα εξαντλείται σ' ένα σύντομο δελτίο Τύπου, λες και η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση είναι διακοσμητική.

Οπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψιν, σύμφωνα με τον ισχύοντα ακόμα νόμο η λιανική τιμή κάθε νέου βιβλίου καθορίζεται από τον οίκο που το εκδίδει και, για δύο χρόνια από την τελευταία εκτύπωσή του, κανείς δεν επιτρέπεται να το διαθέτει με έκπτωση μεγαλύτερη του 10%. Πρόκειται για μέτρο που λειτουργεί υποστηρικτικά απέναντι στους μικρούς εκδότες και βιβλιοπώλες, καθώς τους οχυρώνει απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις που, από θέση ισχύος, θα μπορούσαν να ρυθμίζουν μονοπωλιακά την αγορά.

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο- όπως άλλωστε και στο Μεξικό, την Ιαπωνία ή την Αργεντινή, ενώ από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΑΣΑ μόνο 13 έχουν απελευθερωμένη την αγορά του βιβλίου. Επιπλέον, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2001 ορίζει ρητά την ελευθερία κάθε κράτους να επιλέγει όποιο εθνικό σύστημα τιμής βιβλίου προτιμά.

Τι θα σήμαινε πρακτικά η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου; Οι βασικές συνέπειες, όπως τονίστηκε, θα ήταν η μείωση του αριθμού των σημείων πώλησης βιβλίων και ο περιορισμός της εκδοτικής παραγωγής στους τίτλους που έχουν τα φόντα να γίνουν μπεστ-σέλερ, και μάλιστα χωρίς καν να επιτευχθεί γενική μείωση των τιμών, παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο δε πλήγμα αναμένεται να δεχτούν τα περιφερειακά βιβλιοπωλεία, που λειτουργούν συνήθως ως πυρήνες πολιτισμού.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πέρα από τους εκπροσώπους των σωματείων, έδωσαν το «παρών» από τον Τίτο Πατρίκιο, τη Μάρω Δούκα, τη Ρέα Γαλανάκη και τον Γιάννη Κιουρτσάκη ώς τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Ρωμαίο, ενώ σύντομες τοποθετήσεις υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής έκαναν οι Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης και Θανάσης Χειμωνάς. Υπήρξαν ωστόσο και παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης.

Ο Γιώργος Δαρδανός, επικεφαλής του οίκου «Γκούντενμπεργκ» που συμπληρώνει φέτος μισόν αιώνα λειτουργίας, μολονότι υπέρ της διατήρησης του νόμου, έσπευσε να χαρακτηρίσει «σαβούρα» τη βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων χρόνων, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσω αυτής «κατασκευάσαμε διεφθαρμένους αναγνώστες» και υπογράμμισε το μέγεθος της κρίσης λέγοντας πως από τα 2.600 βιβλιοπωλεία με τα οποία συνεργάζεται, μόνο τα 42 εμφανίζονται σήμερα συνεπή στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο Βαγγέλης Τρικεριώτης, επίσης, ιδιοκτήτης της «Πρωτοπορίας» κι ανέκαθεν εχθρικός με την ενιαία τιμή, όπως είχε κάνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ε», στηλίτευσε ξανά την «υποκρισία της συντεχνίας» υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στους θιασώτες του νόμου υπάρχουν κι επαγγελματίες που συστηματικά τον παραβιάζουν αποφεύγοντας, για παράδειγμα, ν' αναγράψουν στα βιβλία την ημερομηνία έκδοσής τους. «Πράγματι, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δεν σέβονται τη νομοθεσία» παραδέχτηκε ο Στέφανος Πατάκης, καρφώνοντας με τη σειρά του τον Β. Τρικεριώτη ότι ανάμεσα στα μεταχειρισμένα βιβλία που πωλούνται κοψοχρονιά στην «Πρωτοπορία» υπάρχουν και βιβλία ολοκαίνουργια.

Κι αφού ομολόγησε πως ακόμα και το γενικό βιβλιοπωλείο που διατηρεί ο ίδιος επί της Ακαδημίας είναι ζημιογόνο κατά 200.000 ευρώ το χρόνο, διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως έτσι και καταργηθεί η ενιαία τιμή, η παραγωγή του οίκου του θα επικεντρωνόταν σε βιβλία του τύπου «Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι»...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδοτικοί οίκοι
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
ΟΑΣΑ
Βιβλίο