Ηλεκτρονική Έκδοση

Αγωνιστής της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την απώλεια του Μιχάλη Βαρδάνη

Με σημαντική αντιστασιακή δράση

Από τις σημαντικές φυσιογνωμίες του αντιδικτατορικού κινήματος, ήταν ο Μιχάλης Βαρδάνης, με διώξεις σε βάρος του, μέχρι την οριστική αποκατάστασή του το 1976.

Η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει:

"Ένας λαμπρός Έλληνας αξιωματικός, ένας αγωνιστής της δημοκρατίας, ένας άνθρωπος που σε όλη του τη διαδρομή τίμησε τη στολή του και τα ιδανικά της ελευθερίας και της κοινωνικής προόδου, ο Αντιστράτηγος ε.α. Μιχάλης Βαρδάνης, έφυγε χτες από τη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη. Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στην Απείρανθο της Νάξου. Το 1958 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Στα πέτρινα χρόνια της χούντας οδηγήθηκε στην απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τη χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Ως απότακτος εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις αντιχουντικών αξιωματικών και στις 22 Απρίλη 1972 πιάστηκε για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι τις 16 Δεκέμβρη 1972.

Πιάστηκε ξανά το 1973, μαζί με τον αείμνηστο Μουστακλή, για το κίνημα του Ναυτικού. Βασανίστηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και φυλακίστηκε μέχρι τις 24 Αυγούστου 1973, όταν αποφυλακίστηκε με την αμνηστία. Το 1976 αποκαταστάθηκε στο Στρατό Ξηράς, απ' όπου αποστρατεύτηκε το 1990.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης διακρίθηκε για την προσφορά του στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974, από το 1995 έως το 2005. Μετά τη μεταπολίτευση κινήθηκε στο χώρο της αριστεράς, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Χαρίλαο Φλωράκη, καθώς και με στελέχη του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε δημόσια το ΚΚΕ".

 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής: "Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του αντιστράτηγου ε.α. Μιχάλη Βαρδάνη.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στην Απείρανθο της Νάξου. Το 1958 εξέρχεται της Σχολής Ευελπίδων, με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Μιχ. Βαρδάνης κατέληξε πολύ νωρίς στις επιλογές του για τους στόχους που ήθελε να πετύχει στη ζωή του και για την ιδεολογία του. Σε χρόνια δύσκολα για όσους υπηρετούν στο στρατό, οδηγήθηκε στην απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την χούντα, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων. Ως απότακτος εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούν αντιχουντικοί  αξιωματικοί.

Στις 22 Απρίλη 1972 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι τις 16 Δεκέμβρη 1972. Συνελήφθη, ξανά το 1973,  μαζί με τον Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίζονται στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείνονται στις φυλακές  της δικτατορίας. Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε.

Το 1976 αποκαθίσταται και επανέρχεται στην ενεργή υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς απ' όπου αποστρατεύεται το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967- 1974, από το 1995 έως το 2005.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης στήριζε το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχτεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε το Κόμμα της εργατικής τάξης".
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ