Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκδόσεις Νότιος Άνεμος

Φρανσίσκο Ντε Μιράντα - ο φιλέλληνας

Βιβλιοπαρουσίαση

Πρόδρομος και ήρωας της Λατινοαμερικάνικης ανεξαρτησίας. Ιστορική βιογραφία - Συγγραφέας: Miguel Castillo Didier, Μετάφραση: Μαρία Δαμηλάκου Εκδόσεις: Νοτιος Άνεμος, 2013 Διαστάσεις: 14 x 21 εκ. ISBN: 978-960-9511-10-0 Αριθμός σελίδων: 162

Πρόκειται για τη βιογραφία ενός μεγάλου διανοητή και επαναστάτη, της Λατινικής Αμερικής αλλά και πα-γκόσμιου, του Φρανσίσκο ντε Μιράντα του οποίου ο βίος και η δράση μπορεί να παραλληλιστεί με του Ρήγα Φεραίου. Πρώτη φορά παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα.

Ο Βενεζουελάνος Φρανσίσκο ντε Μιράντα έζησε τον 19ο αιώνα, ήταν σύγχρονος της ελληνικής επαναστά-σεως του 1821, συμμετείχε σε τρεις μεγάλες εθνικοαπελευθερωτικές κινήσεις, την Γαλλική, την Αμερικανική και την Λατινοαμερικάνικη και ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς διανοητές και επαναστάτες της εποχής του.

Πρώτος συνέλαβε την ιδέα της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής και την ένωση όλων των λαών της, ιδέα που και σήμερα παρου-σιάζεται επίκαιρη. Προστατευόμενος της Μεγάλης Αικατερίνης, κυνηγήθηκε από την Ιερά Εξέταση, την Ισπανική Μοναρχία και όλες τις απολυταρχικές δυνάμεις της εποχής του. Τέλειωσε τις μέρες του στις Ισπανικές φυλακές. Ήταν ελληνογνώστης και φιλέλληνας και αντλούσε ιδέες από την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Είχε επισκεφτεί την Ελλάδα στα προεπα-ναστατικά χρόνια στην αναζήτηση του κατάλληλου τρόπου διακυβέρνησης για τους απελευθερωμένους λαούς της Ισπανόφωνης Αμερικής. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Μιράντα για την εποχή του ήταν ένας υπέρμαχος των εθνικών πατρίδων και αντίπαλος των τότε παγκο-σμιοποιημένων αυτοκρατοριών.

Η παρουσίαση της βιογραφίας θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23 την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19.00. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ομοτ. καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρίστος Λούκος. Θα ταξιδέψει από τη Χιλή ειδικά για την εκδήλωση και ο συγγραφέας, καθηγητής Μ. Castillo Didier. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου