Έντυπη Έκδοση

Ουκρανικά μέτρα κατά διαδηλώσεων

Τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων που ψήφισε με έναν μάλλον αθέμιτο τρόπο το ουκρανικό Κοινοβούλιο, δεν απέτρεψαν και χθες τους διαδηλωτές να παραμείνουν στην πλατεία του Κιέβου, όπου πολλοί έχουν κυριολεκτικά κατασκηνώσει από τα τέλη Νοεμβρίου ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, σύνδεση με την Ε.Ε. και πολιτική απαγκίστρωση από το «άρμα» της Ρωσίας.

Βουλευτής της φιλορωσικής πλειοψηφίας μες στα αίματα, έπειτα από... διαφωνία με συνάδελφό του της φιλοευρωπαϊκής μειοψηφίας Βουλευτής της φιλορωσικής πλειοψηφίας μες στα αίματα, έπειτα από... διαφωνία με συνάδελφό του της φιλοευρωπαϊκής μειοψηφίας Νωρίτερα, την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια απόπειρα να φρενάρει το κύμα των διαδηλωτών, προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοθετικού πλαισίου που στην ουσία απαγορεύει τις διαδηλώσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση των Αρχών και επιβάλλει πρόστιμα έως 640 δολάρια (470 ευρώ) ή 15 μέρες κράτηση στους «αντιρρησίες». Πρόστιμα 1.275 δολαρίων (937 ευρώ) και 10 μέρες φυλάκιση προβλέπονται επίσης και για όσους συλληφθούν με «εξοπλισμό συγκεντρώσεων». Το ίδιο νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου έπιασε μάλιστα την αντιπολίτευση κυριολεκτικά στον... ύπνο (αντί της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που συνήθως ακολουθείται, επελέγη η ψηφοφορία με την ανάταση χειρός, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να χάσει το συγχρονισμό και να ακολουθήσει... κλοτσοπατινάδα) προβλέπει και «ρωσικού τύπου» περιορισμούς αλλά και αυξημένο έλεγχο εφεξής στα οικονομικά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς έκαναν λόγο για νομοθετικά μέτρα «σοβιετικού τύπου», που γυρίζουν την Ουκρανία στον αυταρχισμό.

«Ζητώ από τον Ουκρανό πρόεδρο να μην υπογράψει αυτά τα μέτρα και να εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο νομικό πλαίσιο θα είναι σύμφωνη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας του», υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς σε σχετικό ανακοινωθέν.

Πηγές: Afp, Reuters, Europa Press

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Διαδηλώσεις