Έντυπη Έκδοση

«Μυκόνου βίωμα» με γευσιγνωσίες στη Μαού

Συνέντευξη με τον ΝΙΚΟ ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ

Ο αρχιτέκτονας δείχνει με τα χτίσματά του «με ποιον τρόπο βλέπει τη ζωή». Τα λόγια του Αρη Κωνσταντινίδη τα επικαλείται συχνά ο Νίκος Ασημομύτης, κάθε φορά που θέλει να εκφράσει την αγωνία του για το νησί. «Οπου πάει ο τουρισμός, τις πιο πολλές φορές, είναι για να χαθεί ο τόπος».

Αρωματικά κρασιά και γνωριμία με τοπικά εδέσματα. Η εμπειρία της πραγματικής φιλοξενίας Αρωματικά κρασιά και γνωριμία με τοπικά εδέσματα. Η εμπειρία της πραγματικής φιλοξενίας Εγκατέλειψε την Αθήνα, όπου εργαζόταν ως επιθεωρητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να αφοσιωθεί στα αμπέλια του, στην ενοικιασμένη από το Μοναστήρι της Παναγιάς Τουρλιανής έκταση στη Μαού. Σαράντα τέσσερα στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας με αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, ασύρτικο, αθήρι, μονεμβασιά, μαλαγουζιά, μανδηλαρτιά. Αέρας, θαλασσινή αύρα και άγριο πετρώδες έδαφος ετοιμάζουν αυτό το ντόπιο χαρμάνι γεύσης. Λίγα χιλιόμετρα από το πολύβουο κέντρο, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη η άλλη όψη του νησιού, της παράδοσης και του πολιτισμού. Ενα τραπέζι στρωμένο με ντόπια καλούδια και με ευγενικούς οικοδεσπότες.

- Ολα από το αγρόκτημα;

«Το αγρόκτημα "Μυκόνου βίωμα" είναι βιοδυναμικό, παράγει μεγάλη ποικιλία κηπευτικών, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξινότυρο, κοπανιστή, διάφορα είδη κρέατος, λούζα, φιλοξενεί τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Η καλλιέργεια του αμπελιού δεν είναι απλώς βιολογική, αλλά σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής και ομοιοδυναμικής θεωρίας του Rudolf Steiner. Το οικολογικό αγρόκτημα "Μυκόνου βίωμα" είναι ένας τόπος τόσο αισθαντικός, είναι τόπος κουλτούρας και εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης».

- Τα κρασιά σας;

«Εχουμε το "Παραπόρτιανο", λευκό και ερυθρό, τον "Ηλιόφιλο» το λιαστό και την "Ειρήνη", λευκό και λιαστό. Το κρασί πάντα με συγκινούσε και με ευχαριστούσε η παραγωγή του σε ερασιτεχνικό επίπεδο, από ένα αμπέλι που καλλιεργούσαμε στη θέση Μαράθι. Το αμπέλι βέβαια θέλει τη φροντίδα του, ο αριθμός των φιαλών μας είναι μετρημένος».

- Βοηθά η περιοχή;

«Αψήφησα τον αέρα και τη λειψυδρία, ακολούθησα την καρδιά μου και προσπαθώ αυτό να το μεταγγίσω και στο κρασί που κάνω. Παρ' όλο που είναι μια κοπιώδης και δαπανηρή ενασχόληση, με αποζημιώνει η επαφή με τη γη. Να βλέπεις το κλήμα από τη χειμερία νάρκη να ανθίζει, να φουντώνει, να καρπίζει και στο τέλος να απολαμβάνεις το κρασί που με μεράκι και αγάπη έφτιαξες».

- Τι άλλο παράγετε;

«Ξίδι, αμπελόφυλλα, πετιμέζι. Εδώ έχω μελίσσια, κατσίκες, πρόβατα, κότες, γαλοπούλες, περιστέρια, έναν γαϊδαράκο, άλογο και λαχανόκηπο με όλα τα εποχικά λαχανικά».

- Τουρίστες έχετε;

«Το αγρόκτημα έχει γίνει αξιοθέατο για τις πολλές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει. Εδώ οι επισκέπτες χαίρονται τις γευσιγνωσίες κρασιών που γίνονται, γεύονται όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου, όπως η κοπανιστή, το ξινότυρο, η τυροβολιά, η λούζα, δοκιμάζουν κηπευτικά από το μποστάνι μας, αβγά από τις κότες, μέλι παραγωγής μας, καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά της Μυκόνου, τα αμυγδαλωτά της».

- Τι σας λένε;

«Ολο το βάρος μας πέφτει στη ζεστασιά της φιλοξενίας. Αφήνουν τα κρουαζιερόπλοια και ειδικά το καλοκαίρι, όσοι δεν πάνε στις παραλίες, απολαμβάνουν τη μεσημεριανή γαλήνη με ένα κρασί και μεζέ, ξεκουράζονται στη σκιά με θέα τον αμπελώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς χαζεύουν τα σκιάχτρα και τις ζωγραφιές των μαθητών μέσα στον αμπελώνα. Του εξηγούμε πως δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα ή λιπάσματα, ότι τα αμπέλια μεγαλώνουν και τα σταφύλια ωριμάζουν ανάμεσα στις τριανταφυλλιές και υπό τους ήχους κλασικής μουσικής που διαχέεται διακριτικά με ηχεία που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο τον αμπελώνα».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Nicola έγραψε: (πριν 5 έτη)
Ospitalita e vini Incretibili. BRAVO !!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Αγροτικά προϊόντα
Νησιωτική Ελλάδα
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα