Ηλεκτρονική Έκδοση

EE: Κόβει τις κυρώσεις στο Ιράν

Η ΕΕ αναστέλλει για έξι μήνες μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στο Ιράν, ανταποκρινόμενη στο πάγωμα από την Τεχεράνη ενός μέρους των πυρηνικών της δραστηριοτήτων βάσει μιας συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις.

Για τους Ιρανούς, η (έστω και) προσωρινή συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά της χώρας τους αποτελεί βαθιά ανάσα στο βραχνά των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί... Για τους Ιρανούς, η (έστω και) προσωρινή συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά της χώρας τους αποτελεί βαθιά ανάσα στο βραχνά των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί... "Το Συμβούλιο ανέστειλε ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στο Ιράν, μετά την ισχύ του σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε με την Τεχεράνη, αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter το όργανο αυτό της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή ήταν κάτι το αναμενόμενο μετά την επιβεβαίωση το πρωί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το Ιράν άρχισε να αναστέλλει ένα μέρος των πυρηνικών του δραστηριοτήτων βάσει της προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ, η οποία αφορά στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο πετροχημικών προϊόντων και πολύτιμων μετάλλων και στην παροχή ασφάλειας για φορτία πετρελαίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Παράλληλα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να επαναληφθούν τον Φεβρουάριο.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αποκλειστικά ειρηνική φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος", πρόσθεσε η Άστον.

"Τους ερχόμενους έξι μήνες, η κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν θα αποτελέσει το κλειδί", κατέληξε η Άστον, η οποία έχει εκπροσωπήσει τις έξι μεγάλες δυνάμεις στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Ιράν