Έντυπη Έκδοση

Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά

Εντάσεων συνέχεια χθες στο Κίεβο, έπειτα από μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς να μιλά για εκτροπές που απειλούν τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα να επιρρίπτει στην κυβέρνηση ευθύνες για τη νέα κατασταλτική νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων.

Αυτός μάλλον ποζάρει για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης... Αυτός μάλλον ποζάρει για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης... Μετά την προχθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των 200.000 ανθρώπων στην πλατεία Ανεξαρτησίας και τις επακόλουθες συγκρούσεις με την αστυνομία, τα επεισόδια συνεχίστηκαν χθες στο Κίεβο, όπου διαδηλωτές πετούσαν κατά διαστήματα πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 103 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια από την έναρξη των συγκρούσεων την Κυριακή και 42 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 61 νοσηλεύονται. Η αστυνομία της πρωτεύουσας κάνει λόγο για 31 συλλήψεις.

Απευθύνοντας έκκληση για ψυχραιμία, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατήγγειλε τις «μαζικές ταραχές» που απειλούν την Ουκρανία και η Γενική Εισαγγελία προειδοποίησε ότι οι ταραχές και οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών συνιστούν «έγκλημα εναντίον του κράτους». Την υποστήριξή της στους διαδηλωτές εξέφρασε από τη φυλακή η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, καλώντας τους να υπερασπιστούν την Ουκρανία και να μη φοβούνται τίποτα.

Οι Ευρωπαίοι

Από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταδίκασαν τις βιαιότητες και απέδωσαν ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση για την αναζωπύρωση των εντάσεων, λόγω της ψήφισης των κατασταλτικών μέτρων που προβλέπουν ακόμη και ποινές φυλάκισης για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Η Βρετανία χαρακτήρισε «λάθος» τον περιορισμό της ελευθερίας της διαδήλωσης, η Γαλλία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ενώ η Λιθουανία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, όπως έκανε και στη διάρκεια της νύχτας ο Λευκός Οίκος.

Κι ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, ο Γιανουκόβιτς καλούσε την αντιπολίτευση σε διάλογο, στέλνοντας εκπροσώπους του σε μια επιτροπή συμφιλίωσης. Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο υποστήριζε από την πλευρά του ότι ο ίδιος ο πρόεδρος πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Η κρίση στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που ξεκινά αύριο.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.BBC.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία