Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία: Συνάντηση Γιανούκοβιτς με αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, γνωστοποίησε με μήνυμά του στο Twitter ότι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δέχθηκε να τον συναντήσει την Τετάρτη μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την κρίση στην χώρα.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Γιαννούκοβιτς κάλεσε τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν τους «εξτρεμιστές» συνεχίζοντας τις συγκρούσεις στο κέντρο του Κιέβου.

«Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μη ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Με νέα τους έφοδο, οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν και διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουτσέφσκι στο κέντρο του Κιέβου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βάδισαν σε παράταξη κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες από τον χώρο των συγκρούσεων.

Ο επιβεβαιωμένος θάνατος δύο ανθρώπων επιβάρυνε επιπλέον το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες. Ο θάνατος τους προκλήθηκε από πυροβολισμούς που έπεσαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο του Κιέβου. Επίσης ένας ακόμη διαδηλωτής έπεσε από ύψος δέκα μέτρων και υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με ότι γνωστοποιήθηκε από την αντιπολίτευση.

 

Η στάση της ΕΕ

Μετά από τις συγκρούσεις κατά τις οποίες χάσανε την ζωή τους τρεις άνθρωποι, η Ευρωπαίκή Ένωση απηύθηνε έκκληση για «άμεσο τερματισμό» των βιαιοτήτων στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας».

Η Άστον απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

«Ο αναφερθείς θάνατος διαδηλωτών αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας», υπογράμμισε η Άστον

«Το δικαίωμα συνάθροισης των Ουκρανών, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία των ΜΜΕ πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά και να προστατεύονται. Ανησυχώ βαθιά για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και για τις πληροφορίες περί αγνοουμένων», προσθέτει η Άστον.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφανν Φούλε θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο για συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία