Έντυπη Έκδοση

Ο θείος Νώντας, το ροκ εν ρολ θηρίο

«Παραμύθι Χωρίς Ονομα» είναι ο τίτλος των δύο συναυλιών που θα δώσουν ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Δημήτρης Πολύτιμος αύριο και μεθαύριο στο Gagarin 205. Με μισό αιώνα πορείας στην ελληνική ροκ σκηνή και πλήθος καλεσμένων, οι δύο ρόκερ θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία

Κάποια χρόνια πριν, ένας αρχισυντάκτης πολιτιστικού ενθέτου αποδέχτηκε την πρόταση ενός δημοσιογράφου να φιλοξενήσει μια συνέντευξη του θείου Νώντα. Βετεράνος στην ελληνική ροκ σκηνή, ο δημοσιογράφος έφερε μια συνέντευξη για το τι θα πει ροκ εν ρολ κατά τον Μήτσο Πουλικάκο μαζί με μερικές από τις άγριες ιστορίες του. Η συνέντευξη δεν τυπώθηκε ποτέ. Γιατί ο αρχισυντάκτης δεν ήθελε το φιλοσοφημένο λόγο του Μήτσου, αλλά την εικόνα ενός παρηκμασμένου ρόκερ που έγινε γραφικός, όπως είχε δηλώσει. Τελικά ο Μήτσος όπως απέδειξε κλείνοντας τη συναυλία των Last Drive παραμένει στα εβδομήντα του ένα ροκ εν ρολ θηρίο, ενώ ο αρχισυντάκτης προτίμησε τη σιγουριά του Δημοσίου.

Αύριο και μεθαύριο στο Gagarin 205 ο Μήτσος θα βρεθεί στη σκηνή μαζί με τον Δημήτρη Πολύτιμο και ένα πλήθος από καλεσμένους, από τον Γιάννη Αγγελάκα και τους Last Drive μέχρι τους Magic de Spell, για να συνοψίσει το μισό αιώνα πορείας του στο ελληνικό ροκ και να κάνει τον κόσμο να «χορέψει τρομακτικούς χορούς - ξορκίζοντας τη μιζέρια που θέλουν να μας επιβάλουν οι αχρείοι άρχοντές μας!». Και κάποιοι από τους μουσικούς που θα βρεθούν δίπλα του μίλησαν γι' αυτόν. Αλλωστε, όπως είχαν γράψει και οι Last Drive, «κατά κάποιο τρόπο, είμαστε όλοι ανιψάκια του θείου Νώντα. Μεγαλώσαμε με την υποχθόνια, συνωμοτική φωνή του να μας καλεί σε γλυκιά ανταρσία...».

«Ηταν τα πρώτα μου χρόνια στην Ελλάδα και δεν γνώριζα τον Σιδηρόπουλο, μέχρι που με κάλεσαν να παίξω στο Zorba The Freak. Μην ξέροντας ούτε τον Πουλικάκο, ο οποίος ήταν ο παραγωγός, μπαίνω στο στούντιο και νιώθω μια πυκνή αύρα. Ο Μήτσος μού τραγουδούσε με τη φωνή του ό,τι ήθελε να παίξω - παραήταν μάλιστα εκφραστικός, έκανε σπασίματα και λυγίσματα και εγώ προσπαθούσα να τα πιάσω όλα έτσι όπως τα έκανε. Ηταν μια εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα ως προς την ατμόσφαιρα και τον ψυχισμό της. Μου έχει μείνει - ο Δημήτρης είναι πάντα μέσα στην τρέλα και το μεράκι» θυμάται ο Ντέιβιντ Λιντς.

«Αν δεν υπήρχαν ο Δημήτρης Πουλικάκος και ο Δημήτρης Πολύτιμος, εμείς δεν θα παίζαμε μουσική - αυτό είναι όλο», δηλώνει απλά ο Βασίλης Σπυρόπουλος των Σπυριδούλα.

«Είναι αειθαλής, μεγάλος γνώστης της ροκ και των μπλουζ, δάσκαλος, αστείρευτος, καίριος και λιτός» τον περιγράφει ο Πάνος «Τσίκο» Κατσικιώτης των Palyria και Κάτω από το Δέντρο.

«Τον ευχαριστώ για ό,τι έκανε για την ελληνική ροκ σκηνή, είναι από τους πρώτους ρόκερ και τον εκτιμώ πάρα πολύ. Γνωριζόμαστε χρόνια, μέσα στα οποία χανόμασταν και βρισκόμασταν, όποτε συναντιόμασταν όμως πάντα έβγαινε κάτι τίμιο», υποστηρίζει ο Τέρι Παπαντίνας.

Λακωνικός ο Τάκης Κανέλλος των Mode Plagal που ήταν ένα από τα Αδέσποτα Σκυλιά, της μπάντας που τον συντρόφευε: λέει, «Πουλίκας... όπως Αριστοφάνης». «Είναι ένας γνήσιος συντηρητής του είδους» όπως τον βαφτίζει ο Τάκης Ανδρούτσος από την εποχή των Πελόμα Μποκιού και των Μπουρμπούλιων.

Ενώ ο Θοδωρής Βλαχάκης των Magic De Spell συμπληρώνει: «Αν μιλούσαμε για πλοίο, θα λέγαμε ο κάπτεν. Αν μιλούσαμε για Ινδιάνους, θα λέγαμε ο αρχηγός. Αν δεν υπήρχε αυτός, μπορεί να μην υπήρχε κανείς από εμάς».

* Αύριο και το Σάββατο ο Μήτσος Πουλικάκος και ο Δημήτρης Πολύτιμος στο Gagarin 205. Εναρξη 9.30 μ.μ. Είσοδος 12 ευρώ (10 ευρώ προπωλήση).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική