Ηλεκτρονική Έκδοση

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, ΔΕΝ ΕΙΔΕ Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Κατακραυγή για τους θανάτους στο Αιγαίο

Διευρύνονται οι αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων

Τελευταία ενημέρωση:

Διερεύνηση όλων των ισχυρισμών για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, καθώς και άσκηση διώξεων σε βάρος των εμπλεκόμενων αξιωματούχων, ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο Βαρβιτσιώτης νίπτει τας χείρας του εκτοξεύοντας ρατσιστικά σχόλια.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να διενεργηθεί διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι την περασμένη Δευτέρα και άσκηση διώξεων κατά των υπαιτίων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε το παγόνι σε δηλώσεις στο Σκάι μετά τις διεθνείς και εγχώριες επικρίσεις που προκάλεσαν οι πνιγμοί μεταναστών τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου:

«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα», υπογράμμισε σε ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο ακολουθώντας τα βήματα του Α. Γεωργιάδη σε ακροδεξιό παραλήρημα.

«Ο Μούιζινιεκς (σ.σ επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης), και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», πρόσθεσε κάνοντας το παγόνι.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΛΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Κατα την υποδοχή των μεταναστών το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά υπήρχαν μαρτυρίες των μεταναστών που έλεγαν ότι οι λιμενικοί δεν έριχναν σωσίβια σε αυτούς που είχαν πέσει στην θάλασσα, ούτε άφηναν (και σημάδευαν μάλιστα με όπλο) έναν πατέρα που προσπαθούσε να σώσει γυναίκα και παιδί και τέλος κανένας επίσημος ή κρατικός φορέας, δεν ήταν στην υποδοχή.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων κάνοντας λόγο για υπόθεση «αποτυχημένης μαζικής απέλασης» μια ημέρα μόλις μετά τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρμοστείας.

Για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, παρενέβη και η οργάνωση Pro Asyl, η οποία πρόσφατα είχε καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση, τους συνοριοφύλακες και το Λιμενικό, για ευθύνες που ξεκινούσαν από τον βασανισμό έως τον θάνατο προσφύγων.

Στιο μεταξύ διαψεύδει το Λιμενικό Σώμα τις καταγγελίες μεταναστών που ανέφερε η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες, το σκάφος που επέβαιναν οι μετανάστες στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε

Η στάση της κυβέρνησης να νίπτει τας χείρας της πολλαπλασιάζει τη γενικευμένη κατακραυγή.

«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων», σημειώνει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Απροθυμία θανάτου

Χωρίς τέλος μοιάζει η απροθυμία των κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να βάλει φρένο στην τραγωδία των πνιγμένων μεταναστών στα νερά τις μεσογείου, από τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία, έως το Αιγαίο και τον Έβρο. Περισσότερη αστυνόμευση αλά Frontex είναι το ρεφρέν από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες έως την Αθήνα στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Αντιρατσιστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις και κινήσεις κάνουν λόγο για διαιώνιση του εγκλήματος στη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση Λέτα, Σαμαρά και Ερντογάν και συνολικά η ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις τραγωδίες με διαιώνιση του παραλογισμού των κλειστών συνόρων και βαφτίζουν τους μετανάστες «λαθραίους», με τις τραγωδίες αλά Λαμπεντούζα, Φαρμακονήσι κλπ να πολλαπλασιάζονται.

Το αποτέλεσμα σημειώνουν είναι να δημιουργούνται έτσι συνθήκες που τρέφουν τη σύσταση ομάδων δουλεμπόρων-διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός του καθεστώτος «παρανομίας» των μεταναστών.

Οι μετανάστες ως «παράνομοι» προσπαθούν να περάσουν από την αστυνόμευση της Frontex καταφεύγοντας αναγκαστικά σε διακινητές, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος του ρατσιστικού εγκλήματος να μην έχει τελειωμό.

Ανακοίνωση κοινοποίησε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία.

“Πνίγουν τους πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι, όπως στη Λαμπεντούζα ,ενώ οι υπουργοί της ΕΕ συνεχίζουν τη ρατσιστική εγκληματική πολιτική”, καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ και προετοιμάζει με μια σειρά διεθνής αντιρατστικές κινήσεις πανευρωπαϊκή μέρα δράσης διαδηλώσεων 22 Μαρτίου.

Ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνες οι άνδρες του Λιμενικού για τη βύθιση του σκάφους με μετανάστες στο Φαρμακονήσι, ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού και είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το εάν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων εννέα ήταν παιδιά.

Δυστυχώς, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom Enet

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

12 σχόλια

11 Ο/Η new times έγραψε: (πριν 7 έτη)
Μου αρέσει η αντιπαραβολή 2 άρθρων το ένα δικό σας το παρόν και το άλλο από το Ποντίκι (που θα το βγάλετε μάλλον αύριο ως νέο;), αν τα βάλει κανείς δίπλα δίπλα έχει τις εξηγήσεις για όλη τη φαυλότητα της υπόθεσης δημιουργίας των προσφύγων/ μεταναστών/ ''λαθραίων ψυχών'' κλπ. καθώς και της διαχείρισής των.

Την ίδια ώρα που οι ορδές των παράνομων μεταναστών έρχονται με αραμπάδες, βάρκες, την ίδια αυτή ώρα η Ελλάς της ευαισθησίας κι η Ευρώπη του επιλεκτικού ανθρωπισμού ετοιμάζονται να δημιουργήσουν επιπλέον αναλώσιμο πλήθος κατατρεγμένων κάπου στην Αφρικανική ήπειρο με πρόφαση μια ιμπεριαλιστικού τύπου επέμβαση εκεί.
Για την επέμβαση της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διατίθεται το στρατηγείο της Λάρισας...!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τραπέζι πεντακάθαρο, χαρτιά μάρκες και τσόχα, κρατήσου όσο μπορείς μακριά να μη σε πάρει η μπόχα.
12 Ο/Η Aγανακτισμένη έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ντρέπομαι να ζω σε μια χώρα που ανέχεται να πνίγονται παιδιά!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 12

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Διεθνής Αμνηστία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Αντιρατσιστικές αντιδράσεις πυροδοτεί το Φαρμακονήσι
Νέες Λαμπεντούζες γεννά η ακροδεξιά ατζέντα