Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ

Πιο καλά εκτός...

Σε αναβρασμό παραμένει η Ουκρανία, με το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του προέδρου Γιανουκόβιτς να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας και με την αντιπολίτευση να δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις παρά τις παραχωρήσεις του προέδρου, που της προσέφερε την πρωθυπουργία.

Δεν είναι σκηνή από κάποια μελλοντολογική ταινία καταστροφής. Φωτογραφία από την Ουκρανία είναι... Δεν είναι σκηνή από κάποια μελλοντολογική ταινία καταστροφής. Φωτογραφία από την Ουκρανία είναι... Σε μία εν πολλοίς απροσδόκητη κίνηση ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσέφερε το Σάββατο στον Αρσένι Γιατσένιουκ (επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) τη θέση του πρωθυπουργού και στον έτερο πρωταγωνιστή της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Δέχθηκε επίσης τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να εξετάσει «την τροποποίηση της νομοθεσίας περί δημοψηφισμάτων» και «ενδεχομένως την πρόταση τροποποιήσεων του Συντάγματος» ώστε να δοθούν ενισχυμένες εξουσίες στην κυβέρνηση.

Αιφνιδιάστηκε

Σε πρώτο χρόνο η αντιπολίτευση, αιφνιδιασμένη ίσως από την πρόταση, δήλωσε απλώς ότι, σε αντίθεση με τον Γιανουκόβιτς, δεν φοβάται να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της Ουκρανίας. Σε δεύτερο χρόνο απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι θα τελειώσει αυτό που ξεκίνησε και ότι πριν από οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα. Η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές το 2014 αντί του 2015 και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 (υιοθετήθηκε μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση), το οποίο εγκαθιδρύει το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ισχυρό πρωθυπουργό (σε αντίθεση με το σημερινό ισχυρό πρόεδρο). Ζητεί επίσης την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της Τιμοσένκο.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική «Bild», ο Βιτάλι Κλίτσκο χαρακτήρισε την προσφορά Γιανουκόβιτς «δηλητηριασμένο δώρο» με στόχο το διχασμό της αντιπολίτευσης. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η αντιπολίτευση ερμήνευσε τις παραχωρήσεις Γιανουκόβιτς ως ένδειξη αδυναμίας και προχωρεί για την πλήρη απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Επειτα από μια νέα νύχτα επεισοδίων με επίθεση αντικυβερνητικών διαδηλωτών εναντίον κτηρίου που προστατευόταν από αστυνομικές δυνάμεις, χιλιάδες πολίτες παρευρέθησαν χθες στην κηδεία του 25χρονου ακτιβιστή Μιχαήλ Τζιζνέφκσι, που έπεσε νεκρός στις βιαιότητες της περασμένης Τετάρτης. Πληροφορίες θέλουν ακόμη έναν ακτιβιστή, 45 ετών, να υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα οι έδρες των τοπικών κυβερνητών σε 14 από τις 25 ουκρανικές περιφέρειες τελούν υπό κατάληψη ή αποκλεισμό, καθώς οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται στις δυτικές αλλά και τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε χθες ότι μία πολιτική λύση στην κρίση παραμένει εφικτή παρά την απόρριψη της πρότασης Γιανουκόβιτς ζητώντας τη συνέχιση του διαλόγου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε, μιλώντας με τον Γιατσένιουκ, την υποστήριξή του στους «Ουκρανούς δημοκράτες», ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να θεωρηθεί σύγκρουση Ανατολής - Δύσης: «Εάν η Ουκρανία συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., θα ωφεληθεί ο ουκρανικός λαός αλλά και ο ρωσικός. Θα είναι επωφελές για όλη την περιοχή» είπε ο κ. Χέιγκ απορρίπτοντας την παλιά ψυχροπολεμική λογική.

(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk-www.bbc.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία