Έντυπη Έκδοση

Στο Κοινοβούλιο τα αιτήματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τριών ηγετών της αντιπολίτευσης, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε ασκήσεις τακτικής εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες είχαν ιδιαίτερη σημασία για τη σημερινή εξέλιξη της έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης: ανάκληση των περιοριστικών νόμων κατά των διαδηλώσεων, πρόωρες εκλογές εντός του 2014, αλλαγή του Συντάγματος για ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης έναντι του προέδρου, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο. Η Τιμοσένκο κάλεσε χθες την αντιπολίτευση ν' απορρίψει τους «ταπεινωτικούς» όρους που θέτει η ουκρανική ηγεσία.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη απορρίψει τη θέση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που της είχε προτείνει το Σάββατο ο Γιανουκόβιτς. Δείχνει να πιστεύει ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και ότι θα προσπαθήσει ν' αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου.

Κι ενώ το αντικυβερνητικό κίνημα ριζοσπαστικοποιείται σε πολλές περιφέρειες της χώρας με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς και καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων, η Ε.Ε. παρενέβη χθες εκ νέου στην ουκρανική κρίση καλώντας τις αρχές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς τους διαδηλωτές και την αντιπολίτευση να διαχωρίσει τη θέση της απ' όσους καταφεύγουν στη βία. Ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε αναμενόταν και πάλι χθες στο Κίεβο, όπου μεταβαίνει επίσης σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

(ΠΗΓΕΣ: AFP -WWW.BBC.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία