Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Προσπάθειες για να τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία

Τελευταία ενημέρωση:

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ, με στόχο να ενθαρρύνει έναν «κοινωνικοπολιτικό συμβιβασμό», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο Αζάροφ, ζήτησε προσωπικά από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κάνει δεκτή την παραίτησή του για χάρη μίας ειρηνικής διευθύτησης της σύγκρουσης στη χώρα. 
«H σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στη χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ουκρανίας, δημιουργεί μία απειλή για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία και για κάθε πολίτη ξεχωριστά», συμπληρώνει.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, η αποχώρηση του πρωθυπουργού συνεπάγεται την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης
Η Ουκρανία ταλανίζεται τους τευλευταίους δύο μήνες από πολιτική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω των βίαιων συγκρούσεων αντικυβερνητικών - φιλοευρωπαϊστών διαδηλωτών με την αστυνομία. 
Η υποβολή της παραίτησης έγινε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπισή της
 
Κρίσιμη συνεδρίαση στην ουκρανική Βουλή σήμερα, σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση. Αλλά και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας, καθώς Ρωσία και ΕΕ ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
 
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της Ε.Ε., όπως με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε βρίσκεται ήδη από χθες στο Κίεβο.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον ουκρανό πρόεδρο ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.
 
Η έκτακτη συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου θεωρείται κρίσιμης σημασίας τη στιγμή που οι φόβοι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάκγης ενισχύονται στο Κίεβο. Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.
 
Συγκεκριμένα, οι ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.
 
«Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ο,τι επιτύχαμε (χθες) είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας», δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία