Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πήρε τους νόμους της κι έφυγε η κυβέρνηση

Ελπίδες για επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία γεννούν οι χθεσινές εξελίξεις στο Κίεβο, όπου η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της και η Βουλή ανακάλεσε την περιοριστική νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων και άλλων πολιτικών ελευθεριών. Ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και κατά συνέπεια του συνόλου της κυβέρνησης.

Η -«μιλάω στο κινητό ενόσω εσείς φωτογραφίζετε το αλεξίσφαιρο γιλέκο μου»- βουλευτής της αντιπολίτευσης Λέσια Ορόβιετς στα ουκρανικά έδρανα. Ακόμη μια πόζα για το δυτικό Τύπο... Η -«μιλάω στο κινητό ενόσω εσείς φωτογραφίζετε το αλεξίσφαιρο γιλέκο μου»- βουλευτής της αντιπολίτευσης Λέσια Ορόβιετς στα ουκρανικά έδρανα. Ακόμη μια πόζα για το δυτικό Τύπο... Σε ανακοίνωσή του ο απερχόμενος πρωθυπουργός δηλώνει ότι παραιτήθηκε με στόχο τη «δημιουργία επιπρόσθετων συνθηκών για έναν πολιτικό συμβιβασμό και μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης». Μέχρι το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σέρχιι Αρμπούζοφ.

Κατά το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, όσα συνέβησαν χθες «δεν είναι η νίκη αλλά ένα βήμα προς τη νίκη. Θα ηρεμήσει τον κόσμο το πολύ για ένα μήνα. Πρέπει τώρα να σπάσουμε το σύστημα».

Είχε προηγηθεί η ανάκληση από τη Βουλή της περιοριστικής νομοθεσίας που επαναπυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα και τον κύκλο της βίας. Στην αρχή της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των συγκρούσεων, που σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ανέρχονται σε τρία. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα με θέμα την ενδεχόμενη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων με την αστυνομία.

Κι ενώ μερικές χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν την ανάκληση της νομοθεσίας και την παραίτηση Αζάροφ ως κινήσεις που θ' ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου.

Από την πλευρά της, η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο γνωστοποίησε μέσω της κόρης της τις επιφυλάξεις της για τα νέα δεδομένα.

Κατά την Τιμοσένκο οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα έπρεπε να γίνονται, ιδίως μετά τους θανάτους (των διαδηλωτών) με τους οποίους παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή. Το κεντρικό αίτημα των πολιτών, υποστηρίζει, είναι η παραίτηση του προέδρου και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία