Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία: Αμνηστία χωρίς αποδοχή

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε το νόμο που προσφέρει αμνηστία σε όσους συνελήφθησαν κατά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παρά την αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, λόγω των όρων και των προϋποθέσεων για την παροχή αμνηστίας. Σοκαρισμένη από την βία τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Ρωσία απειλεί να υπαναχωρήσει της συμφωνίας με το Κίεβο για την οικονομική στήριξή του.

Συνεδριάζει το κοινοβούλιο της Ουκρανίας (φωτ: AFP) Συνεδριάζει το κοινοβούλιο της Ουκρανίας (φωτ: AFP)

Το ουκρανικό κοινοβούλιο- που βρίσκεται σε έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης- υιοθέτησε σε κλίμα υψηλής έντασης το νόμο για την αμνήστευση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσερων με την αστυνομία, που προβλέπει ότι πρέπει να εκκενωθούν τα υπό κατάληψη δημόσια κτίρια, γεγονός που απορρίπτει η αντιπολίτευση αλλά και οι διαδηλωτές.
 
Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτον έκανε γνωστό ότι "θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης" για να αποφασίσει εάν θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί τον Δεκέμβριο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισεκατομμυριών εντός των προσεχώνε βδομάδων για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με την καγκελάριο της γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίηση για "οποιαδήποτε ανάμειξη" στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
 
Ελλείψει συμφωνίας στο κοινοβούλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον νόμο περί αμνηστίας, η ηγεσία της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο. 
 
Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ εκτίμησε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει την ισχυρή πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία και είναι πιθανόν να προσφύγει στον εκφοβισμό και σε έκνομα μέσα για να διασφαλίσει την επανεκλογή του 2015.
 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία