Έντυπη Έκδοση

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

«Στα πρόθυρα του εμφυλίου»

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε χθες στο Κίεβο για τις καινούργιες παραχωρήσεις στα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Για το ζήτημα της απελευθέρωσης των διαδηλωτών που συνελήφθησαν, αποφασίστηκε η χορήγηση αμνηστίας, αν αποχωρήσουν οι καταληψίες από τα κυβερνητικά κτήρια.

Σας θυμίζουν Χρυσή Αυγή; Δεν πέφτετε και πολύ έξω. Είναι οι «Μαϊντάν», τα «στρατεύματα αυτοάμυνας» της Ουκρανίας Σας θυμίζουν Χρυσή Αυγή; Δεν πέφτετε και πολύ έξω. Είναι οι «Μαϊντάν», τα «στρατεύματα αυτοάμυνας» της Ουκρανίας Εκτάκτως μετέβη στην Ουκρανία αργά προχθές το απόγευμα και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, σε μια προσπάθεια αποσόβησης της κρίσης, την ίδια ώρα που από τη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός δηλώνοντας ότι θα αναμένει τις νέες εξελίξεις και τον νέο πρωθυπουργό, για να κρίνει τελικά αν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για την παροχή δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων (τα 3 δισ. έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία) - μία μέρα πριν, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωνε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ότι καμία αλλαγή στις συμφωνίες δεν θα συμβεί ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει.

Αργά χθες το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο ζητώντας του να συνεισφέρει στον εποικοδομητικό διάλογο, αλλά εκείνος από την πλευρά του τάχθηκε εναντίον της όποιας παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ουκρανικού Κοινοβουλίου αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις του πρώτου προέδρου της Ουκρανίας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1991, του Λεονίντ Κραβτσούκ, που τόνισε με δραματινό τόνο ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και ότι κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση σχεδίου για την άμεση εκτόνωση της κρίσης. Η παρέμβασή του καταχειροκροτήθηκε.

Εκκληση για άμεση διακοπή του κύματος «βίας αλλά και απειλών» απηύθυνε και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το ουκρανικό Κοινοβούλιο ότι ο διάλογος ανάμεσα στην εξουσία και τους διαδηλωτές πρέπει να είναι αληθινός.

Την ίδια ώρα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του κόμματος Σβόμποντα (Ελευθερία) εκδίωξαν τους καταληψίες μιας άλλης, πιο ριζοσπαστικής, ομάδας, της Σπίλνα Σπράβα (Κοινό Συμφέρον) από το υπουργείο Γεωργίας ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για την αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται. Το πέμπτο κανάλι της ουκρανικής τηλεόρασης έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων και για πολλούς τραυματίες, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι χθες από άλλη πηγή.

Αντίθετα, στο Κίεβο επικρατούσε μάλλον ηρεμία. Συνέβαλε σε αυτό και το ελαφρύ στρώμα χιονιού που είχε καλύψει την πόλη. Ελάχιστοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές «περιπολούσαν» την Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ ορισμένα από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες έμοιαζαν εγκαταλειμμένα. Σιωπή επικράτησε και στο... Διαδίκτυο που όλες τις μέρες των διαδηλώσεων κατακλύζεται από βιντεάκια που «ανεβαίνουν» από smartphones διαδηλωτών αλλά και περαστικών.

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία