Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

Κολλημένοι στο «αντι-»

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω κάνουν κυβέρνηση κι αντιπολίτευση στην υποτιθέμενη προσπάθεια εξόδου από την ουκρανική κρίση: μια αμνηστία υπό όρους, που δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση, και μια ξαφνική προεδρική ασθένεια επιτείνουν την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια.

Αντιπολίτευση και διαδηλωτές απέρριψαν την αμνηστία για τους συλληφθέντες των διαδηλώσεων που ψήφισε η ουκρανική Βουλή αντιδρώντας στους όρους που τη συνοδεύουν: για να δοθεί η αμνηστία πρέπει προηγουμένως να εκκενωθούν όλα τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτήρια και όλοι οι αποκλεισμένοι δρόμοι. Ο σχετικός νόμος δίνει μάλιστα περιθώριο 15 ημερών για την αποχώρηση των διαδηλωτών. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε αργότερα ότι μπορούν να συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας «για ειρηνικές διαμαρτυρίες».

«Ασθενεί»

Και αμνηστία και καταλήψεις «ψήφισε» η αντιπολίτευση... Και αμνηστία και καταλήψεις «ψήφισε» η αντιπολίτευση... Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι καταφεύγει σε πολιτικούς ελιγμούς για να κερδίσει χρόνο και να «σπάσει το κίνημα». Τον κατηγόρησε επίσης ότι παραβίασε το Σύνταγμα εκβιάζοντας τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν το νόμο περί αμνηστίας με τους συγκεκριμένους περιορισμούς. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών θα προτιμούσαν μια αμνηστία άνευ όρων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους στα στελέχη της αντιπολίτευσης Κλίτσκο, Γιατσένιουκ και Τιαγκνίμποκ υποστήριξαν ότι πολλοί βουλευτές ψήφισαν στη θέση άλλων συναδέλφων τους.

Είχε προηγηθεί επίθεση του Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «εξακολουθεί να δηλητηριάζει την κατάσταση» και καλεί τον κόσμο να συνεχίσει τις διαδηλώσεις με στόχο να ικανοποιήσει «τις πολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων ηγετών της».

Ο Γιανουκόβιτς παραδέχτηκε ότι η ουκρανική ηγεσία έκανε «λάθη, όπως κάνουν όλες», καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στην επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης. Λίγο αργότερα, η προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Γιανουκόβιτς πήρε «άδεια ασθενείας λόγω οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού με υψηλό πυρετό».

Και δεν είναι καθόλου απίθανο ο πυρετός να ανέβηκε μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να «περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» προτού συνεχίσει να χορηγεί στο Κίεβο τη βοήθεια των 15 δισ. δολαρίων. Είναι η βοήθεια που αποφάσισε να δώσει η Μόσχα όταν η Ουκρανία εγκατέλειψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις εκκλήσεις για ηρεμία και διάλογο με σαφή άσκηση πίεσης στον Γιανουκόβιτς. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τον κάλεσε χθες, δεδομένης της σχετικής προόδου που είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς την αντιπολίτευση.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία